Европейската комисия публикува годишния си доклад относно Safety Gate —

...
Европейската комисия публикува годишния си доклад относно Safety Gate —
Коментари Харесай

Продават опасни дезинфектанти с метанол, който може да доведе до слепота или смърт

Европейската комисия разгласява годишния си отчет по отношение на Safety Gate — системата на Европейски Съюз за бърз продан на информация за рискови потребителски артикули, която оказва помощ за изтеглянето от пазара на рискови нехранителни артикули. От отчета излиза наяве, че броят на дейностите, подхванати от способените органи в резултат на сигнал, се усилва всяка година, като доближава нов рекорден брой от 5 377 спрямо 4 477 през 2019 година От всички сигнали, подадени през 2020 година, 9 % се отнасят до артикули, свързани с COVID-19, най-вече неефективни защитни маски. Други образци за рискови, свързани с COVID-19 артикули, оповестени на Safety Gate, са дезинфектанти, съдържащи токсични химикали, като метанол, който може да докара до слепота или даже гибел при усвояване, или ултравиолетови дезинфектанти, които излагат потребителите на мощно облъчване, причиняващо кожни дразнения.

Комисарят по въпросите на правораздаването Дидие Рейндерс съобщи: " Safety Gate сподели, че е устойчива на рецесии: по време на пандемията от COVID-19 системата оказа помощ на потребителите в качеството си на основен инструмент за ефикасното и бързо разпространяване на информация по отношение на рискови артикули, като да вземем за пример ненадеждно предпазващи маски или токсични дезинфектанти, и за изтеглянето им от пазара. С помощта на сходни защитни принадлежности, правата на потребителите се подсигуряват в допълнение ".

Основни констатации в отчета

Действията за контрол бяха ориентирани към свързани с COVID-19 артикули, които са добили първостепенно значение за всички консуматори, и затова през 2020 година имаше 161 сигнала за маски, 3 сигнала за специфични гащеризони, 13 сигнала за дезинфектанти за ръце и 18 сигнала за ултравиолетови лампи, които би трябвало да действат като стерилизатори. Сигналите, публикувани в системата, не престават и тази година.

През 2020 година органите от 31 участващи страни в мрежата Safety Gate (държави — членки на Европейски Съюз, плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Обединеното кралство) обмениха посредством системата общо 2 253 сигнала за ограничения, подхванати против рискови артикули. Отговориха с 5 377 следващи дейности. Това съставлява нарастване с повече от 20 % по отношение на броя на последващите дейности през 2019 година

Според отчета играчките съставляват продуктовата категория, за която са подадени най-вече сигнали (27 % от всички сигнали), следвани от моторните транспортни средства (21 %), електрическите уреди и оборудването (10 %). Това демонстрира, че надзорът на пазара в Европейски Съюз е ориентиран особено към децата, които са уязвима група консуматори. Като цяло най-често подаваните сигнали са свързани с артикули, причиняващи пострадвания като фрактури или разтърсване на мозъка (25 %), следвани от химическите съставни елементи в продуктите (18 %) и рисковете от задавяне при децата (12 %).

В съпоставяне с предходната година повече онлайн места за търговия се ангажират да подобрят сигурността на продуктите, които продават. Вчера към самодейността „ Ангажимент за сигурност на продуктите “ се причислиха още две сдружения: Joom и Etsy. По този метод те дават обещание да ревизират, че продуктите от Safety Gate не се продават на техните уеб страници и да работят бързо, ако националните органи им алармират за рискови артикули, които следва да бъдат изтеглени.

Следващи стъпки

Комисията награждава предприятията, които вършат повече, с цел да защитят потребителите, с премията на Европейски Съюз за сигурност на продуктите. Тазгодишното издание, което от през вчерашния ден приема кандидатури, ще се концентрира върху начинания, ориентирани по-специално към отбрана на уязвимите консуматори, както и върху потреблението на нови технологии за повишение на сигурността на потребителите на артикули. Крайният период за кандидатстване е 30 април. Можете да намерите повече информация тук.

Контекст

От 2003 година насам Safety Gate дава опция за бърз продан на информация сред страните — членки на ЕС/ЕИП, Обединеното кралство и Европейската комисия по отношение на рискови нехранителни артикули, които съставляват риск за здравето и сигурността на потребителите. По този метод могат да се подхващат подобаващи следващи дейности и продуктите да не бъдат позволени на пазара.

В сходство с публикуването на отчета Комисията започва своя напълно модифициран обществен уеб страница Safety Gate с съвременен и елементарен за прилагане интерфейс за ускорение и улеснение на процеса на известяван. Страниците последователно се превеждат на всички езици на Европейски Съюз, както и на исландски и норвежки. Предприятията могат също по този начин да употребяват портала Business Gateway, с цел да осведомят бързо и дейно националните органи за опасения по отношение на сигурността на артикул, който са пуснали на пазара.

Друго деяние за отбрана на потребителите е самодейността „ Ангажимент за сигурност на продуктите “, която дефинира съответни доброволни дейности на местата за търговия за бързо унищожаване на предложения за рискови артикули от техните платформи. Към днешна дата единадесет онлайн места за търговия са подписали това съглашение, с цел да си сътрудничат с страните членки за унищожаване на рискови артикули от техните уеб страници: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, а през вчерашния ден — Etsy и Joom.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР