Европейската комисия публикува годишен доклад за 2018 г., за горските

...
Европейската комисия публикува годишен доклад за 2018 г., за горските
Коментари Харесай

ЕК: Пожари засягат повече държави от когато и да било

Европейската комисия разгласява годишен отчет за 2018 година, за горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка. Според отчета през предходната година горските пожари в Европейски Съюз са унищожили близо 178 000 хектара гори и земя.

Въпреки че това е по-малко от една шеста от площта, потърпевша през 2017 година, и по-малко от дълготрайните междинни стойности, пожарите са засегнали повече страни от когато и да било.

През предходната година Европейската осведомителна система за горски пожари е отбелязала максимален брой пожари с повърхност 30 и над 30 хектара в Италия, Испания, Португалия, Обединеното кралство и Швеция.

През 2018 година Механизмът на Европейски Съюз за гражданска отбрана е задействан пет пъти, с цел да се реагира на горските пожари в Европа: в Швеция, Гърция, Латвия и Португалия.

През лятото са мобилизирани общо 15 самолета, 6 хеликоптера и над 400 пожарникари, като в поддръжка на засегнатите страни Европейският съюз е финансирал 1,6 милиона евро от транспортните разноски.

Освен това по искане на страните членки в границите на програмата " Коперник " са направени над 139 сателитни карти на горски пожари.

През март 2019 година Европейски Съюз модернизира своя Механизъм за гражданска отбрана и започва програмата rescEU за възстановяване на отбраната на жителите от бедствия и преодоляване на нововъзникващи опасности в Европа и отвън нея.

През лятото на 2019 година Европейски Съюз сътвори флот от противопожарни въздухоплавателни средства и към този момент го употребява два пъти за битка с горски пожари — в Гърция и в Ливан.

Освен това през юли в свое известие Европейска комисия прикани за по-енергични дейности на Европейски Съюз срещу обезлесяването и деградацията на горите и се ангажира с по-нататъшни дейности, в това число превръщането на Европейската осведомителна система за горски пожари в международно средство за мониторинг на горските пожари. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР