Европейската комисия публикува днес своя годишен доклад за горските пожари

...
Европейската комисия публикува днес своя годишен доклад за горските пожари
Коментари Харесай

ЕК: Необходими са усилия за намаляване на все по-големите рискове от горски пожари


Европейската комисия разгласява през днешния ден своя годишен отчет за горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка за 2017 година В него се показва, че през предходната година в горски пожари са унищожени над 1,2 милиона хектара гори и земи в Европа — повече от общата повърхност на Кипър. Те лишиха също живота на 127 жители и огнеборци и предизвикаха стопански вреди, оценени на 10 милиарда евро, оповестява прессекретариатът на Европейска комисия.

" Екстремните метеорологични условия – дълготрайните суши и горещини – усилват горските пожари и затрудняват гасенето им. Повече от 90 % от всички горски пожари са провокирани от човешка активност, заради което Европейски Съюз работи взаимно с страните членки за предварителната защита и прави нужното жителите и лицата, вземащи решения, да са по-осведомени за рисковете от горски пожари. Трябва също да влагаме доста повече в ръководството на горите, с цел да се подсигуряват най-хубавите практики в целия Европейски Съюз. Лятото на 2018 година още веднъж ни сподели какъв брой доста работа следва да бъде свършена по предварителната защита, а Европа би трябвало да остане отпред в битката против изменението на климата ", съобщи Кармену Вела, комисар по въпросите на околната среда.

" Учените от Съвместния проучвателен център /СИЦ / непрестанно следят горските пожари в Европа посредством Европейската осведомителна система за горските пожари. Данните от последните няколко години демонстрират, че броят и силата на пожарите се усилват. Гордея се, че с помощта на събирането и анализирането на тези данни СИЦ ни оказва помощ да разберем по-добре измененията, а управляващите в страните членки могат да подобрят готовността за попречване на пожарите и битката с тях ", разяснява Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния проучвателен център (СИЦ).

Европа е изправена пред повече и по-сериозни пожари.

В последния отчет е показана очевидна наклонност към удължение на сезоните на пожари спрямо предходните години, като пожарите в този момент избухват дълго след сухите и горещи летни месеци (юли-септември). През 2017 година най-критичните месеци са били юни и октомври, когато смъртоносни пожари се разпростряха из Португалия и Северна Испания.

Средиземноморският район остава най-засегнатата зона. Необичайно сухото лято в Централна и Северна Европа обаче неотдавна благоприятства огромни пожари в страни като Швеция, Германия и Полша, в които това нормално се случва доста рядко.

И най-после, през 2017 година над 25 % от общата изгоряла повърхност се е намирала в мрежата „ Натура 2000 “, заради което са нужни повече старания на страните от Европейски Съюз за възобновяване и ръководството на предпазените местообитания и техните екосистемни услуги, в това число предвид на предотвратяването на горските пожари.

Горските пожари могат да бъдат избегнати

Както през миналите години, през 2017 година множеството горски пожари са били породени от човешка активност. Неустойчивите практики за ръководство на горите, утежняването на положението на екосистемите, както и засаждането на доста запалими горски дървесни типове улесняват възникването на пожари и благоприятстват разпространяването им.

Пожарната сигурност е от основно значение за битката с горските пожари. Адекватното ръководство на горите и практиките за земеползване могат да понижат рисковете от пожари и да покачат устойчивостта на горите против тях. Осен това в отчета се демонстрира, че повишението на осведомеността и образованието на локалните общности, основателите на политики и заинтригуваните страни ще увеличи тяхната готовност, се акцентира в известието на Европейска комисия.

Докладът съчетава данни от Европейската осведомителна система за горските пожари (EFFIS), ръководена от СИЦ, както и статистическите данни и информацията, предоставени от страните — членки на Европейски Съюз, и прилежащите страни.

През 2018 година Механизмът на Европейски Съюз за гражданска отбрана беше задействан 5 пъти, с цел да се реагира на горските пожари в Европа. Значителна поддръжка бе предоставена на нуждаещите се страни, а точно на Швеция и Гърция. През това лято бяха мобилизирани общо 15 самолета, 6 хеликоптера и над 400 пожарникари и екипажи. Европейският съюз финансира транспортни разноски от 1,6 милиона евро за активизирането на поддръжка за засегнатите страни.

Освен това по искане на страните членки бяха направени повече от 139 сателитни карти на горски пожари в границите на програмата „ Коперник “. Освен това в Португалия се организира задача за предварителна защита и подготовка, предопределена да укрепи потенциала на страната да се оправя с горските пожари.

Комисията предложи да бъде укрепен европейският потенциал за гражданска отбрана посредством rescEU, тъй че при появяването на едновременни бедствия страните членки да бъдат по-добре готови.

rescEU се основава на два съществени стълба: предварителна защита и подготвеност, както и по-голям потенциал за реагиране, в това число основаване на европейски авариен потенциал, който да работи като защитна мрежа, когато националните потенциали са претрупани. Предложението за rescEU е
централна част от програмата на ръководителя Юнкер „ Европа, която закриля “.

Докладът " Горски пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка през 2017 година " е наличен на: http://effis.jrc.ec.europa.eu/reports-and-publications/annual-fire-reports/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР