Европейската комисия приветства решението за включване на българския лев и

...
Европейската комисия приветства решението за включване на българския лев и
Коментари Харесай

ЕК приветства присъединяването на България към валутния механизъм

Европейската комисия приветства решението за включване на българския лев и хърватската куна във валутния механизъм II (ERM II) . Тя приветства също решението на Управителния съвет на ЕЦБ за тясно съдействие с двете страни, което отбелязва тяхното влизане в банковия съюз. Това оповестиха от представителството на Европейска комисия в България. 

Решението на страните по валутния механизъм II съставлява значим миг в напъните на България и Хърватия да се причислят към Еврозоната. Двете страни членки би трябвало в този момент да вземат участие в механизма без огромно напрежение, и по-специално без да девалвират централния курс на своята валута по отношение на еврото по своя лична самодейност, в продължение на минимум две години, преди да могат да отговорят на условията за въвеждане на еврото. Комисията ще продължи да предизвиква и поддържа напъните на българските и хърватските органи за довеждане докрай на процеса на присъединение към еврозоната.

Участието във валутния механизъм II ще спомогне за подсилване на устойчивостта на българската и хърватската стопанска система. То ще помогне на двете страни да слагат стабилността в основата на своите политики, ще насърчи тяхното доближаване и в последна сметка ще им помогне в напъните им да вкарат еврото.

България и Хърватия поеха редица задължения в региона на политиката, предопределени да обезпечат безпроблемното им прекосяване към валутния механизъм II и присъединяване в него. Страните по валутния механизъм II разпоредиха на Комисията и на Европейската централна банка (ЕЦБ) да следят ефикасното осъществяване на тези задължения в границите на съответните си области на подготвеност. Въз основа на тези оценки страните по валутния механизъм II включват българския лев и хърватската куна в този механизъм.

Комисията наблюдава осъществяването на уговорките на България в следните области на политиката: надзора на небанковия финансов бранш, рамката за несъстоятелността, рамката за битката с изпирането на пари, управлението на държавните предприятия.

Комисията реши, че тези четири уговорката са били дейно изпълнени от българските органи. Тя показа тази своя позитивна оценка на страните по валутния механизъм II.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР