Европейската комисия прие днес споразумение за партньорство с България на

...
Европейската комисия прие днес споразумение за партньорство с България на
Коментари Харесай

ЕК одобри еврофондове за България за 11 млрд. евро до 2027 година

Европейската комисия одобри през днешния ден съглашение за партньорство с България на стойност 11 милиарда евро. Споразумението дефинира капиталовата тактика на страната в региона на политиката на доближаване за интервала от 2021 до 2027 година, оповестява Българска национална телевизия.

Това са средствата от еврофондовете, които са разнообразни от тези, които страната ни ще получи по Плана за възобновяване и напредък. Споразумението за партньорство с България обгръща 10 национални стратегии. Средствата по финансирането им ще дойдат от Европейския фонд за районно развиване — ЕФРР, Европейския обществен фонд плюс — ЕСФ+, Кохезионния фонд, Фонда за обективен преход — ФСП и Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури — ЕФМДРА.

Екологичният преход и понижаване на енергийната взаимозависимост

2,4 милиарда евро от ЕФРР и Кохезионния фонд ще оказват помощ на България да реализира задачите си в региона на климата. 600 млн. евро ще оказват помощ за увеличението на каузи на възобновимите енергийни източници на 27% от общото ползване на сила, както и за намаляването на потреблението на сила и излъчванията на парникови газове в публичните здания.

Финансирането от ЕФРР ще се употребява и за преработване на 70% от всички боклуци от опаковки. Инвестициите също по този начин ще бъдат ориентирани към намаляването с повече от една трета (най-малко 35%) на каузи на популацията, живеещо в риск от естествени бедствия, като наводнения или горски пожари. Фондът за обективен преход ще даде 1,3 милиарда евро, с цел да се подсигурява обществено и стопански резистентен преход. Фондът ще усъвършенства потенциала на засегнатите територии за по-добро потребление на силата от възобновими източници.

Настигане на Европейски Съюз и поддръжка за най-уязвимите райони

Средствата ще оказват помощ на България да усъвършенства главната си инфраструктура, изключително в районите, в които вложенията в инфраструктурата са незадоволителни или липсват. Почти половината от общото финансиране по линия на политиката на доближаване (4,2 милиарда евро) ще бъде вложено в Северозападния, Северния централен и Североизточния региони, в това число под формата на съфинансиране за построяването на тунела " Шипка " — първият тунел, който ще минава през Стара планина.

Очаква се също по този начин поддръжката на Европейския съюз за удобната бизнес среда да усили каузи на новаторските дребни и междинни предприятия от 27,2% през 2016 година на 32% през 2026 година — те ще основат работни места и ще допринесат за развиването на българската стопанска система. Работни места на бъдещето: По-социално приобщаващ и съгласуван с цифровите технологии пазар на труда.

България ще влага 2,6 милиарда евро от ЕСФ+ за възстановяване на достъпа до претовареност, повишение на уменията, с цел да могат хората сполучливо да се ориентират в двойния екологичен и дигитален преход, както и гарантиране на еднакъв достъп до качествено и приобщаващо обучение и образование.

Това включва 315 милиона евро за поддръжка на младежката претовареност и 630 млн. евро за ограничения за обществено приобщаване, от които 136 милиона евро са планувани за битка с детската беднотия. 221 млн. евро ще бъдат ориентирани към социално-икономическата интеграция на маргинализираните общности, да вземем за пример ромите.

Благодарение на финансирането от Европейски Съюз ранното отпадане от учебно заведение се чака да намалее от 12,8% на 7% до 2030 година. Очаква се присъединяване на възрастните в образователни действия да нарасне от 24,6% на 35,4%, до момента в който заетостта се чака да се усили от 73% на 79%. Населението, изложено на риск от беднотия и обществено изключване, се чака да намалее с 0,8 млн. души (от 2,3 на 1,5 млн. души).

България се стреми да надвиши задачата, заложена на срещата на върха в Порто, във връзка с нивото на претовареност, а броят на хората, изложени на риск от беднотия и обществено изключване в страната, следва да намал
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР