Европейската комисия предупреди, че заради засилващите се климатични промени континентът

...
Европейската комисия предупреди, че заради засилващите се климатични промени континентът
Коментари Харесай

Европа е изправена пред години на тежки природни катаклизми

Европейската комисия предизвести, че поради засилващите се климатични промени континентът се изправя пред едни от най-тежките години на естествени катаклизми като засушавания и горски пожари, съобщи Асошиейтед прес.

Времето в няколко средиземноморски страни е извънредно изсъхнало и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович през днешния ден сподели пред евродепутатите, че „ актуалната суша в Европа може би е най-тежката, която в миналото е засягала континента “.

Пожарите, вилнеещи върху обширни площи в провинцията, единствено акцентират тежестта на климатичната рецесия, добави той.

„ Статистиките демонстрират, че от 2017 година насам страдаме от най-интензивните горски пожари, избухвали в миналото са в Европа. И за жалост чакаме, че тази наклонност може да продължи и през тазгодишния сезон на пожарите “, сподели още европейският политик.

Продължителното засушаване засегна няколко страни като Гърция и Италия, а предишния месец топлинна вълна мина и през Северна Германия.

Шефчович посочи, че Европейски Съюз към този момент финансира изпращането в Гърция на над 200 пожарникари от разнообразни страни членки на блока.

През Италия също минава лятна гореща вълна, която в допълнение усложнява обстановката в страната. Северната част на Апенините е наранена от най-тежкото засушаване за последните 70 години. В неделя в италианските Алпи се отчупи огромно парче от ледника Мармолада и умъртви девет туристи, а други петима към момента са в неопределеност.

„ Трагичният случай с Мармолада е единствено следващият образец за бедствията, свързани с по-високите температури и с климатичните промени “, сподели Шефчович.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР