Европейската комисия представи в понеделник законодателно предложение за защита на

...
Европейската комисия представи в понеделник законодателно предложение за защита на
Коментари Харесай

ЕК предлага въвеждането на защита за разобличителите


Европейската комисия показа в понеделник законодателно предложение за отбрана на разобличителите. Комисията регистрира, че подаването на данни от вътрешни източници за нарушавания има мощно влияние при разкриването на нередности, както в случаите с Досиетата от Панама, данъчните похвати на Люксембург, подправянето на данните за дизеловите мотори, злоупотребите на " Кембридж аналитика ".

Европейска комисия предлага в сдруженията с над 50 чиновници или с годишен оборот от над 10 милиона евро да има открита процедура за приемането и обработката на отчети за нередности. Новите правила биха обхванали всички държавни и локални управляващи в места с над 10 000 души население.

Предвижда се установяването на ясни начини за подаването на сигналите в организацията или отвън нея, при опазване на поверителността. При заплаха за разобличителя Европейска комисия предлага данните да бъдат подавани към медиите. Предлага се период от три месеца за отговор на управляващите или сдружението при получен сигнал за неправда.

Разобличителите би трябвало да бъдат предпазени от възмездие, като получат правна протекция и компенсации, когато е належащо.

Европейска комисия предлага доказателствената тежест да бъде обърната - т.е. не разобличителят да потвърждава изказванията си, а уличеният да потвърждава неналичието на нередности. Разобличителите ще бъдат предпазени от насрещни искове за клюка.

Тези правила следва да се ползват, когато разобличителят подава данни в отбрана на публичния интерес. Европейска комисия прецизира, че се плануват отбрани против корист с опциите за подаването на уличаващи данни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР