Европейската комисия представи оценка за напредъка по изпълнението на шестмесечния

...
Европейската комисия представи оценка за напредъка по изпълнението на шестмесечния
Коментари Харесай

ЕК отчете напредъка на България и Румъния по проекта за управление на границите

Европейската комисия показа оценка за напредъка по осъществяването на шестмесечния план за защита на границите, почнал в България и Румъния през март.

Комисията приветства подхванатите в последните три месеца стъпки в региона на убежището, връщането на нелегално влезнали в Европейски Съюз мигранти, ръководството на границите и интернационалното съдействие.

България подхваща дейности с поддръжката на Европейска комисия за възстановяване на ускорените процедури за предоставяне на леговище и е определила лист със сигурни страни на генезис на мигрантите, в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз, се показва в оценката. Допълва се, че нашата страна изследва опцията за издаване на отводи за интернационална протекция дружно с решенията за връщане. Отбелязва се, че управляващите работят по цифровизацията на системите за леговище и връщане с поддръжката на организациите на Европейски Съюз и службите на комисията.

България увеличи съдействието с Европейската организация за убежището и с европейската гранична работа Фронтекс, която е предоставила спомагателна поддръжка със съветници и преводачи по въпросите на връщането. България и Фронтекс ще подпишат взаимен проект за деяние по този въпрос, се показва в известието.

Допълва се, че нашата страна е повишила съдействието с Европол за противопоставяне на каналджийството и за ограничение на вторичните придвижвания на мигрантите в Европейски Съюз. България сътвори народен механизъм за продан на информация и скоро ще сформира работна група за противопоставяне на противозаконното нахлуване на мигранти, прибавя комисията.

За Румъния се показва, че е въвела нужните законодателни промени в региона на убежището и е подхванала други спомагателни стъпки. Отчита се, че страната е продължила да ръководи сполучливо външната граница със Сърбия и е подхванала дейности против каналджиите.

Комисията прецизира, че дава финансова поддръжка на България и Румъния за осъществяването на тези планове. България ще получи 45 млн. евро, а Румъния - 10,8 млн. евро. Европейска комисия ще насочи предложения до  държавите в Европейски Съюз за създаване на електронни системи за наблюдаване на сухопътните външни граници, като за тази цел са планувани 140 милиона евро. Комисията ще прикани и за поддръжка за разширение на качествата за банкет на мигранти и за предодставяне на леговище със 120 милиона евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР