Европейската комисия представи днес законодателно предложение за защита на т.нар.

...
Европейската комисия представи днес законодателно предложение за защита на т.нар.
Коментари Харесай

Еврокомисията предложи Закон за защита на информаторите за корупция

Европейската комисия показа през днешния ден законодателно предложение за отбрана на така наречен разобличители - подаващите сигнали за нарушение в тяхната работа или компания на законите на Европейски Съюз. Ако самодейността получи поддръжка на всички равнища в институциите на Европейски Съюз, тя ще сътвори единни за съюза стандарти както за канали за подаването на такава информация, по този начин и за отбрана на информаторите.

Под изобличител се схваща освен чиновник, само че и самонаети, работещи на свободна процедура, консултанти, подизпълнители, снабдители, доброволци, безвъзмездни обучители и кандидатстващите са работа. Те ще подлежат на отбрана, в случай че има задоволително съображение да се счита, че са дали вярна информация за нарушаване или в случай че имат съществено учредения да считат, че са очевидци на противозаконна активност.

В днешното предложение на Европейска комисия се споделя, че в сдруженията с над 50 чиновници или с годишен оборот от над 10 милиона евро би трябвало да има открита процедура за приемането и обработката на отчети за нередности. Новите правила биха обхванали всички държавни и локални управляващи в места с над 10 000 души население.

Предвижда се установяването на ясни начини за подаването на сигналите в организацията или отвън нея, при запазването на поверителността. При заплаха за разобличителя Европейска комисия предлага данните да бъдат подавани към медиите. Предлага се период от три месеца за отговор на управляващите или сдружението при получен сигнал за неправда.
Разобличителите следва да бъдат предпазени от възмездие, като получат правна протекция и компенсации, когато е належащо.

Европейска комисия предлага доказателствената тежест да бъде обърната - т.е. не разобличителят да потвърждава изказванията си, а уличеният да потвърждава неналичието на нередности. Разобличителите ще бъдат предпазени от насрещни искове за клюка.

Тези правила следва да се ползват, когато разобличителят подава данни в отбрана на публичния интерес. Европейска комисия прецизира, че се плануват отбрани против корист с опциите за подаването на уличаващи данни, прецизира Българска телеграфна агенция.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР