Европейската комисия предложи днес нови правила за улесняване на компаниите,

...
Европейската комисия предложи днес нови правила за улесняване на компаниите,
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага нови правила срещу фирмите фантоми

Европейската комисия предложи през днешния ден нови правила за улеснение на фирмите, искащи да се реалокират в друга страна от Европейски Съюз, като в това време да бъдат блокирани злоумишлени премествания, стимулирани от данъчни или обществени съображения, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Предложеното законодателство, което би трябвало да бъде утвърдено от страните членки и евродепутатите, има за цел да се хармонизират процедурите за фирмите, искащи да се открият в друга страна членка.

То би трябвало да отстрани несъразмерните административни спънки и разликите сред обособените национални правила за продажба и прекачване на централи, които през днешния ден обезсърчават фирмите да търсят нови благоприятни условия в общия пазар, показва комисията.

Текстът би разрешил да се отстрани съществуващото в някои страни обвързване да се ликвидира дружество, в случай че управлението желае да сътвори конструкция в друга страна от Европейски Съюз.

Освен това всички страни членки ще би трябвало да разрешават регистрирането на нова компания " напълно онлайн " - опция, която съгласно комисията съществува единствено в 17 страни членки. В случай на пренасяне на централа и при трансгранично поделение новите правила ще дават на страната членка, откъдето се реалокира предприятието, правото да спре плана, в случай че е злонамерен.

Създават се критерии, с цел да може да се блокира план, целящ да се заобиколят данъчните закони, да се нарушат правата на работещите или да се слагат в заплаха ползите на кредиторите или миноритарните акционери.

" Искаме да бъдем сигурни, че се попречва основаването на компании фантоми, опитващи се само да заплащат по-малко налози ", означи представител на комисията.

В случай на основаване на трансгранично поделение управлението на компанията ще бъде длъжно да осведоми чиновниците си за бъдещите им права. " Ако няма единодушие и в случай че правата на присъединяване в приемащата страна са по-малки, в сравнение с в изпращащата, ще би трябвало да поддържа същото равнище на присъединяване като това преди разделянето. "

Британските компании, заинтригувани от пренасяне на централата им в Европейски Съюз поради Брекзит (насрочен за края на март 2019 година - бел. ред.), биха могли да се възползват от новото законодателство, в случай че то бъде признато в точния момент от страните членки и от Европейския парламент, уточни почитан представител на Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР