Европейската комисия предлага промени в класификацията на етеричните масла, част

...
Европейската комисия предлага промени в класификацията на етеричните масла, част
Коментари Харесай

Може ли розовото масло да бъде обявено за опасно?

Европейската комисия предлага промени в класификацията на етеричните масла, част от които е и българското розово масло. Комисията желае в бъдеще те да бъдат обсъждани като смеси, евентуално рискови за здравето.

Според българските розопроизводители, в случай че бъдат признати, измененията могат да се отразят на търсенето и на цялото произвеждане. Розопроизводители от Стара Загора бяха през днешния ден в Европарламента в Брюксел и разговаряха с български и непознати евродепутати.

Нови етикети и пиктограми би трябвало да загатват какви са евентуалните опасности на съставките им за здравето на хората и околната среда. Според българския евродепутат Атидже Алиева предложенията на Европейската комисия не могат да стъпят на солидни научни доказателства. Българското розово масло съдържа над 300 съставния елемент, проучването на всяка една от тях е доста мъчно.

" Първо, производството на етерични масла, на крайни артикули, е кръгова стопанска система, биологично чисто не замърсява околната среда. Второ, създаването на новите етикети ще отнеме време и ще изисква проби върху животни, което не е в синхрон с задачите на Зеления пакт, и не на последно място ще измести това произвеждане отвън Европейски Съюз, да вземем за пример в Китай и други трети страни, които и сега създават масла, в това число и розово масло, само че не с високото качество, с което се отличава българското розово масло ", сподели Алиева.

Всички български и някои от непознатите евродепутати упорстват за изключения за етеричните масла, с цел да не попадат в една категория с продуктите на химическата индустрия. Гръцкият евродепутат Мария Спираки е главен докладчик по тематиката. Според нея, производителите в България не би трябвало да се тормозят от измененията.

" Моята съществена цел e да подкрепим хората, които работят в този отрасъл, освен тъй като става дума за производители в България, Испания, Италия, Полша Гърция, Франция и други страни, само че и тъй като етеричните масла са част от европейската традиция. Хората ги употребяват от епохи. Единствената причина да се занимаваме с тях е да повишим осведомеността на хората, с цел да знаят, че би трябвало да следват инструкциите ", означи Спираки.

Българските розопроизводители считат, че новото определение за етеричните масла и новите етикети ще се отразят на търсенето на розово масло и ще изискват непостижими за бранша вложения.

" В момента е пикът на розобера. Всички розопроизводители сега си берат цвета, само че остава сериозното терзание на производителите, че Европейска комисия ще ограничи както производството на розовото масло, по този начин и неговата продажба, защото ще включат в етикетирането текст, че маслото поврежда здравето, което не е по този начин ", показа Шандоан Халид, зам.-кмет на общиана Павел баня

" За наша огромна наслада сега срещаме поддръжка в евродепуатите и докладчиците на етеричните масла - розовото и лавандуловото масло да не попаднат под тези регулации, тъй като съгласете се с нас, че до скоро под ударите на регламентите бяха влезнали тютюнопроизводителите. Голяма част от тях прекратиха своето произвеждане или го понижиха до санитарния най-малко, и насочиха средства за спомагателни вложения точно към производството на етерични масла. А сега, посредством тази регулация, те ще би трябвало да създадат спомагателни вложения, или да пренасочат своето произвеждане някъде другаде, което не е заслужено ", сподели Мехмед Зейнел, бизнесмен.

Розопроизводителите се надяват, че с изключение на евродепутатите, и новото държавно управление ще отбрани ползите им в Брюксел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР