Европейската комисия предлага общият дял на енергия от възобновяеми източници

...
Европейската комисия предлага общият дял на енергия от възобновяеми източници
Коментари Харесай

До края на 2029 г. - всеки дом да е със соларен панел, планира ЕК

Европейската комисия предлага общият дял на сила от възобновими източници в страните- членки да доближи 45%. У нас към 2020 година потреблението на зелена сила е 23%, сочи статистиката на енергийното министерство.

Марин Млеченков е от горнооряховското село Поликраище, споделя в репортаж. Вложил е 5 000 лв., с цел да построи 12 слънчеви панела в дома си.

" Идеята е това нещо да зарежда 2 климатика. През деня, когато сме на работа, климатикът ще работи и ще охлажда и като се приберем ще ни е хладно, без да сме вложили някакви средства”, споделя Млеченков.

Той се надява да избие вложените пари за година.

В същото време 12 ДКЦ в София ще е първото със система за възобновима сила. До дни тук ще бъдат построени панели, с които лечебното заведение освен ще икономисва 10 000 лв. месечно за ток, а и ще го продава.

" Всички виждаме по какъв начин електрическата енергия стремително скача нагоре. Основно ще поемаме персонални потребности с фотоволтаика, а в почивните дни, когато потреблението ни е по-ниско, се надяваме и да го предлагаме на ЧЕЗ”, съобщи доктор Васил Василев, шеф на 12 ДКЦ.

Именно поради
Всичко за Вашата сватба
по-високата цена на тока се е повишил и ползата към зелената сила. Това вижда предприемачът Мирослав Тошкин, който строи здания с самостоятелно зареждане. Процедурата за стартирането им обаче дефинира като тромава.

" Хората минават през иглени уши, до момента в който минат цялата процедура. Това са 6-7 месеца, за елементарния човек, който се занимава с нещо друго. Това е извънредно тежко”, споделя Тошкин.

До 2025 Европейската комисия планува всички публични здания в Съюза да са със слънчеви панели. А до 2029 - това да се случи и с всички нови жилищни здания.

" Да имаме голяма инвестиция във възобновима сила е най-голямата ни задача. Нашата цел до 2030 година е да повишим потреблението й от 40% на 45%”, съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.

Енергийното министерство у нас утвърждава концепцията, за осъществяването й обаче ще са нужни доста софтуерни решения и обмисляне.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg