Европейската комисия предлага нов закон за подобряване на защитата на

...
Европейската комисия предлага нов закон за подобряване на защитата на
Коментари Харесай

Защита от уволнение на подалите сигнали за корупция

Европейската комисия предлага нов закон за възстановяване на отбраната на сигнализиращите за нередности. С него ще се основат безвредни канали за подаване на сигнали както в границите на дадена организация, по този начин и към обществените органи.

Предложението защищава сигнализиращите за нередности от уволняване, намаление в служба и други форми на ответни дейности за възмездие, се споделя в известие на Европейската комисия от понеделник.

Мерките се подхващат поради кавги като " Дизелгейт " (за манипулиране на нездравословните излъчвания на автомобилите), " Люкслийкс " (за отбягване заплащането на данъци), " Досиетата от Панама " (за офшорни сметки на политици) и в този момент " Кембридж Аналитика " (за непозволено потребление на персонални данни). Тези случаи демонстрират, че подалите сигнали за нередности могат да играят значима роля за разкриването на противозаконни действия, които вредят на публичния интерес и на благосъстоянието на жителите и обществото, е посочено в известието на Европейска комисия.

В същото време над една трета от подалите сигналите за нередности заплащат за постъпката си със загуба на работното си място, репутацията си или даже здравето си (проучване на " Глобъл Бизнес Етикс " (Global Business Ethics) за 2016 година

Защита поради необятен набор от нередности

Днешното предложение на Европейска комисия обезпечава отбрана на територията на целия Европейски съюз на подаващите сигнали за нарушавания в региона на публичните поръчки, финансовите услуги, предотвратяването на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Защитени са и тези, които алармират за нередности при сигурността на продуктите и храните, сигурността на превоза, опазването на околната среда и нуклеарната сигурност.

Осигурена е отбрана и за лицата, подали сигнали за нарушавания, свързани със здравето на животните и хуманното отношение към тях, публичното здраве, отбраната на потребителите, неприкосновеността на персоналния живот, отбраната на данните и сигурността на мрежите и осведомителните системи.

То се ползва и във връзка с нарушавания на разпоредбите за конкуренция на Европейски Съюз, злоупотреби при разпоредбите за облагане с корпоративен налог и вреди, нанасяни на финансовите ползи на Европейски Съюз.

Еврокомисията предизвиква страните членки да надвишават тези минимални стандарти и да основат всеобхватни рамки за отбрана на лицата, сигнализиращи за нередности.

Три стадия за подаване на сигнали

Новият правилник изисква всички предприятия с над 50 чиновници и с годишен оборот над 10 милиона евро да вкарат вътрешна процедура за разглеждане на сигнали за нередности.

Новият закон ще обхване всички държавни и районни администрации и общини с над 10 000 поданици.

Механизмите за отбрана, които ще би трябвало да се открият, включват ясни канали за сигнализиране, както в границите на организацията, по този начин и отвън нея, които да подсигуряват дискретност.

Предвижда се да бъде въведена система за подаване на сигнали на три стадия. Първо би трябвало да има вътрешни канали за сигнализиране на нередности. Организацията е длъжна в период от три месеца да отговори на подадения сигнал.

Ако отговорът не е безапелационен и не са подхванати ограничения за премахване на нередностите, то тогава сигналът се подава до способените органи (втори етап). До този случай се прибягва и в случай че вътрешните сигнали не работят или пък потреблението им заплашва успеваемостта на проверяващите дейности.

Последната инстанция е сигнализиране на обществеността и медиите. До тях би трябвало да се стига, в случай че не се подхващат дейности от способените органи или организацията. Също по този начин е възможно непосредствено да се алармират медиите при положение на очевидна заплаха за публичния интерес или на необратими вреди.

Защита на подалия сигнал

Законът планува възбрана на всички форми на ответни дейности за възмездие против лицето, подало сигнала. В случай, че бъдат подхванати такива, то те би трябвало да бъдат глобени, е посочено в известието на Европейска комисия.

Подалият сигнал би трябвало да има достъп до безвъзмездни препоръки и подобаващи правни средства за отбрана. Например ограничения за преустановяване на издевателството на работното място или за попречване на уволнение.

Тежестта на доказване в такива случаи ще се обръща, тъй че лицето или организацията, против които е подаден сигнал, да са тези, които би трябвало да потвърдят, че не са подхванали ответни дейности за възмездие против подалото сигнал лице, е посочено в известието.

Сигнализиращите за нередности ще бъдат също по този начин предпазени при правосъдни производства посредством освобождението им от отговорност за оповестението на информацията.

Предложението на Европейска комисия цели да отбрани тези, които алармират за позволени нередности. В него са включени защитни механизми за попречване на злонамерено или целящо корист подаване на сигнали и за попречване на безпричинно накърняване на репутацията, се споделя в известието. Посочено е, че засегнатите от подадени сигнали за нередности се употребяват в цялостна степен от презумпцията за невиновност, от правото на ефикасна правна отбрана и на обективен правосъден развой и от правото на отбрана.

В момента закрилата на сигнализиращи за нередности в Европейски Съюз е разпокъсана и непоследователна. Сега единствено в 10 страни на Европейски Съюз се подсигурява, че подалите сигнали за нередности са изцяло предпазени. В останалите страни предоставяната отбрана е частична и се ползва единствено за съответни браншове или категории служащи и чиновници.

Гражданското общество и профсъюзите постоянно насочат апели за общоевропейско законодателство за отбрана на сигнализиращите за нередности, които работят в интерес на публичния интерес.

Първият заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс съобщи: " Много от непозволените действия, провокирали кавги в последно време, може би в никакъв случай нямаше да се разчуят, в случай че вътрешни лица не бяха показали смелостта да подадат информация за тях. Тези лица обаче поеха голям риск. Следователно, в случай че осигурим по-добра отбрана на сигнализиращите за нередности лица, ще можем в по-голяма степен да откриваме и предотвратяваме вредите, нанасяни на публичния интерес, като да вземем за пример измамите, корупцията, избягването на корпоративните налози и вредите за здравето на хората и за околната среда. Тези, които постъпват вярно, не би трябвало да бъдат наказвани. В допълнение днешното предложение пази също тези, които работят като източници на информация за проверяващите публицисти, като спомага да се подсигурява отбраната на свободата на изложение на мнение и свободата на медиите в Европа. "

Комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова добави: " Новите правила за отбрана на лицата, сигнализиращи за нередности, ще бъдат от основно значение. В глобализирания ни свят, където съществува същински блян за увеличение на облагата, от време на време за сметка на спазването на законите, би трябвало да поддържаме тези, които са подготвени да поемат риска да оповестят съществени нарушавания на правото на Европейски Съюз. Дължим това на честните хора на Европа. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР