Европейската комисия потвърди по-малкото средства за България. При преразпределението на

...
Европейската комисия потвърди по-малкото средства за България. При преразпределението на
Коментари Харесай

ЕК потвърди: България ще получи по-малко пари по Плана за възстановяване

Европейската комисия удостовери по-малкото средства за България. При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по стратегиите за икономическо възобновяване от пандемията България е наранена от понижение на заложените суми. Това потвърдиха за Българска телеграфна агенция от пресслужбата на Европейската комисия.

Уточнява се, че смяната настава съгласно решенията от 2020 година на най-високо ниво средствата да бъдат разпределяни съгласно последствията от пандемията за стопанските системи на обособените страни в Европейски Съюз. При последвалото преразпределение са били употребявани данни на Евростат.

По-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов укориха кабинета в оставка и предхождащото го служебно държавно управление, че са провалили Плана за възобновяване. " Вчера Европейска комисия понижи общата сума на безвъзмездните средства с промяна 578 милиона евра. Губят се милиарди от несръчност, от безнаказаност “, разяснява Борисов.

Министерството на финансите е изцяло според с определението „ несръчност и безнаказаност ", само че то се отнася за държавното управление на господин Бойко Борисов, което през февруари 2021 година е подкрепило и е гласувало в Европейски Съюз задължението за понижение на средствата по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възобновяване и резистентност, обявиха във връзка обвиняванията от МФ.

От Европейска комисия напомнят, че на 4 май Съветът на Европейски Съюз утвърди оценката на българския проект и с цел да получи заплащания от европейския бюджет, нашата страна ще би трябвало да съгласува с Европейска комисия спомагателни правни документи, прецизира комисията. Първо ще бъде подписано съглашение за финансиране с изискванията за заплащане, а по-късно ще бъде подписана договореност за деяние, с цел да се дефинират задачите и методите за отчитане на осъществяването.

Комисията разяснява, че в другите страни времето за изминаване на тези стъпки може да бъде от няколко седмици до няколко месеца. Едва когато документите бъдат приключени, Европейска комисия ще може да одобри първите поръчки за заплащания.

Срокът за изговаряне ще бъде два месеца, а по-късно Съветът на Европейски Съюз ще би трябвало да даде оценка в границите на месец, с цел да бъдат осъществени заплащанията към нашата страна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР