Европейската комисия подписа предварително споразумение за създаване на Европейския фонд

...
Европейската комисия подписа предварително споразумение за създаване на Европейския фонд
Коментари Харесай

ЕК подписа споразумение за създаване на Европейски фонд за отбрана

Европейската комисия подписа авансово съглашение за основаване на Европейския фонд за защита, който цели да подтиква научните проучвания в региона на защитата, както и подсилване на потенциала на Европейски Съюз отбрана на неговите жители.
"Това е значима стъпка напред в превръщането на европейското съдействие в региона на защитата в действителност. Европейският фонд за защита ще помогне на страните членки да извлекат по-голяма стойност от парите на данъкоплатците, да насърчат развиването на една мощна и новаторска отбранителна индустрия и да укрепят автономността на Европейски Съюз и нейните водещи позиции в региона на отбранителните технологии ", разяснява зам.-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който дава отговор за работните места, растежа, вложенията и конкурентоспособността.
Предстои съглашението да бъде публично утвърдено от Европейския парламент и от Съвета, а бюджетните параметри на бъдещия фонд са предмет на изцяло съглашение по отношение на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз.
Припомняме, че основаването на Европейския фонд за защита е приоритет на Европейската комисия от юни 2014 година Под управлението на ръководителя Юнкер Комисията подхваща стъпки в тази тенденция през последните няколко години.
В рамките на сегашния бюджетен интервал на Европейски Съюз за първи път са планувани 590 млн. евро за защита (90 млн. евро за научни проучвания и 500 млн. евро за създаване на съоръжение и технологии през интервала 2019-2020 г.).
Европейският фонд за защита ще добавя други стратегии на Европейски Съюз, препоръчани от Комисията, и по-специално заделения за Механизма за свързване на Европа специфичен бюджет от 6,5 милиарда евро за рационализиране на стратегическата транспортна инфраструктура в Европейски Съюз, по този начин IP/19/1269 че тя да дава отговор на условията за военна подвижност, както и препоръчаната нова стратегия за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт Европа “, чийто бюджет възлиза на 100 милиарда евро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР