Европейската комисия отпуска на България 11 млрд. евро за екология,

...
Европейската комисия отпуска на България 11 млрд. евро за екология,
Коментари Харесай

ЕК отпуска 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура, заетост и аквакултури

Европейската комисия отпуска на България 11 милиарда евро за екология, инфраструктура, претовареност и аквакултури по съглашение за партньорство за интервала 2021—2027 година В съглашението се дефинира капиталовата тактика на страната в региона на политиката на доближаване за интервала 2021—2027 година Фондовете по линия на политиката на доближаване ще предизвикват икономическото, общественото и териториалното доближаване в българските райони и ще спомогнат за осъществяването на главните цели на Европейски Съюз, като да вземем за пример екологичния и цифровия преход.

С тези средства ще бъдат подпомагани и области на политиката, в които България има капацитет да означи прогрес и да понижи районните разлики в границите на страната, оповестиха от Европейска комисия, представени от Дарик. Споразумението за партньорство обгръща Европейския фонд за районно развиване — ЕФРР, Европейския обществен фонд плюс — ЕСФ+, Кохезионния фонд, Фонда за обективен преход — ФСП, и Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури — ЕФМДРА.

2,4 милиарда евро от ЕФРР и Кохезионния фонд ще оказват помощ на България да реализира задачите си в региона на климата.

По-конкретно, 600 млн. евро ще оказват помощ за увеличението на каузи на възобновимите енергийни източници на 27 % от общото ползване на сила, както и за намаляването на потреблението на сила и излъчванията на парникови газове в публичните здания. Финансирането от ЕФРР ще се употребява и за преработване на 70 % от всички боклуци от опаковки.

Освен това вложенията също по този начин ще бъдат ориентирани към намаляването с повече от една трета (най-малко 35 %) на каузи на популацията, живеещо в риск от естествени бедствия, като наводнения или горски пожари.

ФСП ще даде 1,3 милиарда евро, с цел да се подсигурява обществено и стопански резистентен преход. Фондът ще усъвършенства потенциала на засегнатите територии за по-добро потребление на силата от възобновими източници.

Средствата също по този начин ще оказват помощ на България да усъвършенства главната си инфраструктура, изключително в районите, в които вложенията в инфраструктурата са незадоволителни или липсват. Почти половината от общото финансиране по линия на политиката на доближаване (4,2 милиарда евро) ще бъде вложено в северозападния, северния централен и североизточния региони, в това число под формата на съфинансиране за построяването на тунела " Шипка " — първият тунел, който ще минава през Стара планина.

Очаква се също по този начин поддръжката на Европейски Съюз за удобната бизнес среда да усили каузи на новаторските дребни и междинни предприятия от 27,2 % през 2016 година на 32 % през 2026 година — те ще основат работни места и ще допринесат за развиването на българската стопанска система.

България ще влага 2,6 милиарда евро от ЕСФ+ за възстановяване на достъпа до претовареност, повишение на уменията, с цел да могат хората сполучливо да се ориентират в двойния екологичен и дигитален преход, както и гарантиране на еднакъв достъп до качествено и приобщаващо обучение и образование. Това включва 315 млн. евро за поддръжка на младежката претовареност и 630 млн. евро за ограничения за обществено приобщаване, от които 136 млн. евро са планувани за битка с детската беднотия. 221 млн. евро ще бъдат ориентирани към социално-икономическата интеграция на маргинализираните общности, да вземем за пример ромите.

Благодарение на финансирането от Европейски Съюз ранното отпадане от учебно заведение се чака да намалее от 12,8 % на 7 % до 2030 година Очаква се присъединяване на възрастните в образователни действия да нарасне от 24,6 % на 35,4 %, до момента в който заетостта се чака да се усили от 73 % на 79 %. Населението, изложено на риск от беднотия и обществено изключване, се чака да намалее с 0,8 млн. души (от 2,3 на 1,5 млн. души).

И най-после, България се стреми да надвиши задачата, заложена на срещата на върха в Порто, във връзка с нивото на претовареност, а броят на хората, изложени на риск от беднотия и обществено изключване в страната, следва да намалее с съвсем 800 000.

ЕФМДРА ще влага към 84,9 млн. евро в по-устойчиво риболовство и възобновяване и запазване на водните биологични запаси в Черно море. Подкрепа ще бъде предоставена и за развиването на резистентен бранш на аквакултурите и преработвателен бранш, в това число на локалните общности, занимаващи се с риболовство и аквакултури, както и за използването на интернационалното ръководство на океаните. Всички дейности, които получават поддръжка, ще допринесат за задачите на общата политика в региона на рибарството, както и за основните цели на политиката на Европейски Съюз, обрисувани в Европейския зелен пакт, тактиката " От фермата до трапезата " и тактиката за биологичното многообразие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР