Европейската комисия одобри в понеделник финансиране за проектите за прокарване

...
Европейската комисия одобри в понеделник финансиране за проектите за прокарване
Коментари Харесай

Крадците ликуват! ЕК отпусна 3,2 млрд. за тунела под Шипка и АМ „Струма“, порциите за кого са?

Европейската комисия утвърди в понеделник финансиране за плановете за пробутване на тунел под връх Шипка, строителството на лот 3.2 от автомагистрала „ Струма “, разширение на дунавски пристанища и свързване с трен на летищата в Пловдив и Бургас.

Всички те са част от първата от деветте оперативни стратегии, посредством които България ще усвоява европейското финансиране за догонване на по-развитите елементи от Европа за 2021 – 2027 година За оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ София може да получи до 1.61 милиарда евро от общо 11 милиарда, предопределени за нея от кохезионните фондове през идващите седем години, въпросът е кой ще разпределя тлъстите порции?

Транспортната стратегия има четири целта: развиване и рационализация на жп инфраструктура, създаване на пътища, възстановяване на интермодалността и по-добра съгласуваност в градовете.

Най-значимите планове по тях са строителството на жп връзката сред България и Северна Македония, модернизацията на жп линията София – Радомир – Перник, Елин Пелин – Костенец и Волуяк – Драгоман, както и дотъкмяване на Карнобат – Синдел.

Пари ще бъдат отпуснати и за лот 3.2 на автомагистрала „ Струма “ в Кресненското дефиле, обходния път на Габрово с тунела под връх Шипка и автомагистралата Русе – Велико Търново.

Реклама

Правителството е присъединило в плана още разширението на пристанищата в Лом, Русе-запад, Варна, пазаруване на кораби за Дунавския флот и възстановяване на навигационния път по река Дунав.

Летищата в Пловдив и в Бургас ще получат жп връзка с двата града посредством европейско финансиране по програмата.

България ще има общо 11 милиарда евро посредством кохезионните фондове през последващи седем години, които са разпределени в общо девет оперативни стратегии.

След доста закъснение през юли българското държавно управление и Европейската комисия подписаха съглашение за партньорство, което урежда изискванията, при които ще бъде получавано европейското финансиране.

Освен транспортната стратегия София чака утвърждение за още осем оперативни стратегии: развиване на районите, морско дело и риболовство, конкурентоспособност, околна среда, научни проучвания и цифровизация, развиване на човешките запаси, обучение и за първи път – „ Храни и главно материално подкрепяне “

Споразумението за партньорство обгръща Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд плюс, Кохезионния фонд, Фонда за обективен преход и Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР