Европейската комисия одобри стратегическият план за българското земеделие по линия ...

PromoMall.bg
Европейската комисия одобри стратегическият план за българското земеделие по линия

ЕК даде зелена светлина на стратегическия план за българското земеделие

Европейската комисия утвърди стратегическият проект за българското земеделие по линия на Общата селскостопанска политика. Планът на България е в размер на 5.6 милиарда евро. Новата ОСП ще се ползва от 1 януари 2023 година, а средствата са ориентирани към резистентен и съвременен европейски преход в селскостопанския бранш.

Новата ОСП може да бъде крайъгълният камък за продоволствената сигурност и земеделските общности в Европейския съюз. Финансирането ще се разпределя по-справедливо сред стопанствата, като приоритет ще имат дребните и междинни, както и млади аграрни стопани. Те ще бъдат подкрепени в процеса по иновация на бранша - от точно земеделие до агроекологични способи за произвеждане.
Дейности и цели в проекта
Подпомагането на приходите заема значимо място в българския проект за понижаване на разликата в приходите сред земеделските стопани и служащите в други браншове. За да се реализира по-справедливо систематизиране на подпомагането, дребните и междинните стопанства ще получат преразпределително заплащане, а за по-големите стопанства ще се ползва таван от 100 000 евро.

Над 600 млн. евро ще бъдат заделени за подкрепяне на секторите на месото, млечните артикули и плодовете и зеленчуците, които изпитват усложнения.

По отношение на екологичните дейности проектът ще подсигурява, че над 80% от обработваемата земя има минимална почвена завивка в чувствителни срокове, с цел да се усъвършенства качеството на почвата. В проекта на България се плануват и характерни вложения за увеличение на площта за биологично земеделие. Финансирането за развиване на селските региони ще спомогне за справяне с провокациите, свързани с обезлюдяването, бедността и застаряването на популацията.

Планът ще поддържа основаването на 9 413 работни места и 650 инфраструктурни вложения в селските региони. Те включват построяването или реконструкцията на водоснабдителни системи или реконструкцията на локални пътища, учебни заведения и детски градини. Повече от 5 200 млади аграрни стопани също ще получат специфична поддръжка за започване на активност.

Държавите от Европейски Съюз ще извършват национални стратегически проекти по ОСП, като съчетават финансиране за подкрепяне на приходите, развиване на селските региони и секторни стратегии. При правенето на своя стратегически проект по ОСП всяка страна членка избира всред необятен набор от интервенции на нивото на Европейски Съюз, като ги приспособява и насочва към характерните потребности и локалните условия.

Плановете би трябвало да бъдат в сходство със законодателството на Европейски Съюз и следва също по този начин да способстват за постигането на задачите на Европейски Съюз в сферата на климата и околната среда, избрани в тактиката „ От фермата до трапезата " и тактиките за биологичното многообразие. ОСП ще се възползва от финансиране от Европейски Съюз в размер на 270 милиарда евро за срока 2023—2027 година

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинземеделие стратегически стабилно земеделие финансиране на земеделието Европейска комисия Обща селскостопанска политика селскостопанска политика проект ПоследниНай-четениЕвропари 24 Европейска комисия даде зелена светлина на стратегическия проект за българското земеделие Бюджет и финанси 188 Правителството утвърди първата вноска за новите самолети F-16 Бюджет и финанси 1108 Асен Василев предлага Национален осигурителен институт да заплаща третия ден от болничния Градоустройство 684 Със закъсние от 6 месеца: Трамвай №5 още веднъж ще върви до „ Бъкстон “ Накратко 12098 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9606 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9314 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 9046 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички новини16:58 Бюджет и финанси 24 Асен Василев предлага Национален осигурителен институт да заплаща третия ден от болничнияОще от Европари

Източник: economic.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР

PromoMall.bg