Европейската комисия одобри кандидатурата на България за регистрация на Странджанския

...
Европейската комисия одобри кандидатурата на България за регистрация на Странджанския
Коментари Харесай

ЕК е одобрила регистрацията на мановия мед от Странджа като защитено име

Европейската комисия утвърди кандидатурата на България за регистрация на Странджанския манов мед като предпазено название за генезис, съобщи БГНЕС.
Новината беше обявена персонално в град Царево от еврокомисар Мария Габриел. Еврокомисарят дойде край морето за " Световен симпозиум по мановия мед — 10 години по-късно " съпроводен от Фестивал на Странджанския манов мед.
" Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед е утвърдена от Европейската комисия. Това, което следва, е есента да бъде оповестена в Официалния вестник на Европейския съюз и в случай че няма възражения от началото на идната година да имаме още една емблема на България — Странджански манов мед ", съобщи еврокомисар Мария Габриел.
На събитието бяха разисквани и проблемите в сектора и обстановката у нас. Сред главните тематики се открои въпросът за високата смъртност при пчелните фамилии. Фестивалът предложи на посетителите мед и пчелни артикули от всички краища на България. Сред концепциите на уредниците беше да се увеличи информираността на потребителите на мед.
Участниците в симпозиума обмениха и обобщиха значима информация за пчеларската общественост у нас и в чужбина. Друга значима тематика за участниците във форума визира един по-различен пчелен артикул — пчелният пъстър прашец.
" Странджанският прашец е от най-качествения прашец в света въобще. Тук присъщото е, че пчелите го събират от диворастящи шубраци, треви и дървесни типове. Липсват полено-технически култури и в прашеца се съдържа полено-памуклийка. Това е растението, което съдържа най-вече полихронови съединения. Другото, което е значителното е, че незабавно откакто записваме странджанския манов мед като предпазено название за генезис, ще се опитаме да записваме още един артикул — странджански пъстър пчелен прашец. С две предпазени имена за генезис ние ставаме водачи в Европа ", показа ръководителят на съдружие " Странджански манов мед " Манол Тодоров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР