Европейската комисия одобри изграждането и експлоатация на междусистемния газопровод с

...
Европейската комисия одобри изграждането и експлоатация на междусистемния газопровод с
Коментари Харесай

„Зелена светлина“ на гръцко-българските планове за тръбопровода IGB

Европейската комисия утвърди построяването и употреба на междусистемния газопровод с дължина 182 км („IGB“) сред Гърция (Комотини) и България (Стара Загора). Проектиран е да транспортира до 2021 година 3 милиарда кубически метра годишно природен газ от Гърция до България.

Междусистемната връзка ще бъде благосъстоятелност на Ай Си Джи Би АД – взаимно акционерно сдружение, формирано от консорциума Ай Джи Ай Посейдон (IGI Poseidon), включващ италианското сдружение Едисон (Edison) и заварения гръцки оператор ДЕПА (DEPA), и Българския енергиен холдинг. Общите разноски за построяването на междусистемната връзка са 240 милиона евро. Една допустима бъдеща фаза на плана би могла да усили този потенциал до 5 m3 годишно и да даде опция на България за противоположна връзка с Гърция, отбелязва Комисията в свое мнение, наблягайки, че планът ще способства за сигурността и диверсификация на енергийните доставки на Европейски Съюз, без да предизвиква дискомфорт на конкуренцията.

Финансирането ще се обезпечи посредством директно дялово присъединяване от 46 млн. евро от акционерите на взаимното сдружение, вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна стратегия за възобновяване (ЕЕПВ), ръководена централно от Европейската комисия, заем от 110 млн. евро, възложен от Европейската капиталова банка (ЕИБ) на БЕХ (впоследствие трансфериран на Ай Си Джи Би АД) и директно финансово присъединяване с 39 млн. евро от държавния бюджет на България посредством оперативна стратегия „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 година.

Комисията оцени ограниченията за подкрепяне съгласно разпоредбите за държавните помощи и според насоките от 2014 година за държавната помощ за запазване на околната среда и за енергетика. Комисията заключи, че планът ще способства за напредъка по главните стратегически цели на Европейски Съюз, в това число за разнообразяването на източниците за доставка на газ и ще увеличи сигурността на доставките на газ за ЕС; ограниченията за помощ са нужни, защото планът не би могъл да бъде сбъднат без помощта.

Междусистемната връзка е включена в листата на европейските планове от общ интерес поради нейното стратегическо значение за разнообразяването на доставките на природен газ в Източна Европа посредством Трансадриатическия газопровод (засега 98 на 100 от вноса на газ в България са от един и същи източник). Газопроводът ще свърже преносните системи за газ ДЕСФА (DESFA) и ТАП (TAP) в Гърция с преносната система в България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР