Европейската комисия одобри финансирането на проекта за модернизация на жп

...
Европейската комисия одобри финансирането на проекта за модернизация на жп
Коментари Харесай

ЕК отпусна 451 млн. евро за жп линията от Елин Пелин до Костенец

Европейската комисия утвърди финансирането на плана за рационализация на жп линията Елин Пелин – Костенец в размер на 451 млн. евро. С отпуснатите средства ще бъдат осъвременени над 51 км железопътни линии и 5 жп гари, попадащи в обсега на трасето , оповестиха от МТИТС.

Предвижда се още да бъдат отстранени всички пресичания на едно равнище сред железопътния превоз, автомобилното придвижване и пасажерите.

Това е най-мащабният железопътен план в Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ защото трасето минава през комплициран планински терен. За да бъдат реализирани плановите скорости от 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните ще бъдат построени над 20 км тунели, най-дългият, от които е 6 км. Предвидено е още строителството на над 23 мостове и виадукти с обща дължина на оборудванията почти 3 км.

Участъкът е част от железопътния кулоар Ориент/Източно-Средиземноморски, който минава през страната. С реализацията на плана се обезпечава съвременен железопътен превоз и бърза жп връзка за 53 хиляди поданици, живеещи сред Елин Пелин и Костенец.

Изграждането на трасето е разграничено на 3 сектора - Елин Пелин – Вакарел, Вакарел – Ихтиман и Ихтиман – Костенец. Крайният период за привършване на строителните действия е 2023 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР