Европейската комисия одобри българската схема в размер на 3.07 милиона

...
Европейската комисия одобри българската схема в размер на 3.07 милиона
Коментари Харесай

Европейската комисия одобри 3.07 млн. евро за туроператорите ни

Европейската комисия утвърди българската скица в размер на 3.07 милиона евро (6 милиона лева) в поддръжка на туроператорите, наранени от пандемията от ковид. Мярката беше утвърдена според Временна рамка на Европейска комисия за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанските системи на страните членки в изискванията на епидемиологичния гърмеж от COVID-19.

Помощта по схемата ще бъде под формата на директни безплатни средства.

За да дава отговор на изискванията, еднo сдружение би трябвало да е записало разлика от минимум 256 евро (500 лева) сред оборота си (без ДДС) за 2019 година и оборота си (без ДДС) през 2020 година, комбинирана с цялата държавна помощ, получена през 2020 година и през 2021 година.

Освен това сдружението би трябвало да е записало оборот (без ДДС) по-висок от 256 евро (500 лева) както през 2018 година, по този начин и през 2019 година.

Целта на мярката е да се обезпечи ликвидна поддръжка на туроператорите, които би трябвало да възстановят средства на клиентите си за пропадналите им пътувания поради COVID-19 , планувани да се осъществят сред 1 март и 31 декември 2020 година.

Европейската комисия е открила, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка. Според едно от тях помощта няма да надвишава 2.3 милиона евро на туроператора, който я е изискал и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2022 година.

Комисията е стигнала до заключението, че мярката е нужна, подобаваща и пропорционална за превъзмогването на сериозните усложнения в стопанската система на страната ни и подхожда на законодателните правила в Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС) и на изискванията, избрани във Временната рамка. Въз основа на тези условия Комисията утвърждава мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР