Европейската комисия одобри българска схема в размер на 3,07 милиона

...
Европейската комисия одобри българска схема в размер на 3,07 милиона
Коментари Харесай

ЕК одобри държавна помощ от 3.07 млн. евро в подкрепа на туроператорите

Европейската комисия утвърди българска скица в размер на 3,07 милиона евро (6 милиона лева) в поддръжка на туроператори, наранени от пандемията от ковид. Мярката беше утвърдена според Временната рамка за държавна помощ.

Помощта по схемата ще бъде под формата на директни безплатни средства. За да дава отговор на изискванията, еднo сдружение би трябвало да е записало разлика от минимум 256 евро (500 лева) сред оборота си (без ДДС) за 2019 година и оборота си (без ДДС) през 2020 година, комбинирана с цялата държавна помощ, получена през 2020 година и през 2021 година Освен това сдружението би трябвало да е записало оборот (без ДДС) по-висок от 256 евро (500 лева) както през 2018 година, по този начин и през 2019 г.

Целта на мярката е да се обезпечи ликвидна поддръжка на туроператорите, които би трябвало да възстановят средства на клиентите си за пътуванията, планувани да се осъществят сред 1 март и 31 декември 2020г. и след това анулирани заради пандемията от ковид и рестриктивните мерки за пътешестване, въведени с цел да се понижи разпространяването на вируса.

Комисията откри, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта i) няма да надвишава 2,3 милиона евро на бенефицер; и ii) ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2022 година Комисията стигна до заключението, че мярката е нужна, подобаваща и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и изискванията, избрани във Временната рамка. Въз основа на това Комисията утвърди мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР