Европейската комисия одобри българска схема в размер на 218 милиона

...
Европейската комисия одобри българска схема в размер на 218 милиона
Коментари Харесай

ЕК одобри 218 млн. евро за българското земеделие, стопанствата получават до 62 хил. евро

Европейската комисия утвърди българска скица в размер на 218 милиона евро (426 милиона лева) за подкрепяне на избрани аграрни производители в подтекста на нахлуването на Русия в Украйна, заяви Европейската комисия.

Схемата е утвърдена според краткотрайната рамка за държавна помощ при рецесии, призната от Комисията на 23 март 2022 година и променена на 20 юли 2022 г.

„ Селскостопанският бранш пострада изключително тежко от нарастването на цените на силата и на други разноски за вложени запаси, породено от нахлуването на Русия в Украйна и обвързваните с него наказания. Одобрената през днешния ден скица на стойност 218 милиона евро ще даде опция на България да помогне на земеделските стопани, наранени от актуалната геополитическа рецесия “, сподели изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестагер, която дава отговор за политиката в региона на конкуренцията.

Мярката ще може да се употребява от микро-, дребни и междинни предприятия, занимаващи се с първично произвеждане на избрани селскостопански артикули, които са наранени от нарастването на цените на силата, торовете и други разноски за вложени запаси, породено от актуалната геополитическа рецесия и обвързваните с нея наказания.

Схемата обгръща първичното произвеждане на следните селскостопански артикули: дребни и едри преживни животни, коне, пчелни кошери, плодове и зеленчуци (по-специално салати и марули, бамя и тиквички), розово масло, винени лози, черупкови плодове и тютюн.

По тази скица допустимите бенефициери ще имат право да получат помощ в стеснен размер под формата на директни безплатни средства. Размерът на помощта за всеки бенефициер ще се пресмята въз основа на броя на животните и на хектарите земеделска земя. Комисията откри, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във краткотрайната рамка при рецесии, по-специално тя няма да надвишава 62 000 евро на бенефициер и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2022 г.

Според Еврокомисията  българската скица е нужна, целесъобразна и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с европейското законодателство.

Временната рамка за държавна помощ при рецесии, призната на 23 март 2022 година, разрешава на страните членки да употребяват гъвкавостта, планувана в разпоредбите за държавната помощ, с цел да подкрепят стопанската система в подтекста на нахлуването на Русия в Украйна.

Временната рамка при рецесии бе променена на 20 юли 2022 година, с цел да бъде допълнен пакетът от ограничения за готовност за зимата и в сходство с задачите на проекта REPowerEU.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР