Европейската комисия одобри българска схема от 79 млн. евро (приблизително

...
Европейската комисия одобри българска схема от 79 млн. евро (приблизително
Коментари Харесай

ЕК одобри 79 млн. евро за микропредприятията, малките и средните предприятия в България

Европейската комисия утвърди българска скица от 79 млн. евро (приблизително 156 млн. лева.) в поддръжка на микропредприятията, дребните и междинните предприятия, наранени от пандемията от.

Схемата е утвърдена според Временната рамка за държавна помощ, призната от Европейски Съюз, и ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване.

Помощта ще бъде налична за предприятия, осъществяващи активност в избрани браншове и отговарящи на избрани условия, избрани от България, чиито действия са били прекратени или лимитирани от държавни ограничаващи ограничения против разпространяването на ковид. Размерът на безвъзмездните средства, които всеки бенефициер може да получи, ще бъде изчислен посредством сравняване на неговия оборот (без ДДС) през засегнатия интервал със същия интервал на миналата година (или оборота за октомври 2020 година за бенефициери, открити след 1 януари 2020 г.). Безвъзмездните средства ще възлизат или на 10%, или на 20% от оборота, според от бранша на активност на бенефициера, до най-много 150 000 лв. (приблизително 76,694 евро).

Подкрепата ще помогне на компаниите да покрият част от своите оперативни разноски и да поддържат дейностите, нужни за превъзмогване на дефицита на средства или неналичието на ликвидност вследствие на пандемията. Комисията откри, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта няма да надвишава 800 000 евро на сдружение и може да се дава до 30 юни 2021 година

Европейска комисия стигна до заключението, че мярката е нужна, целесъобразна и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и изискванията, избрани във Временната рамка. Въз основа на това Комисията утвърди мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ. Неповерителната версия на решението ще бъде показана под № SA.60454 в регистъра на държавните помощи на уеб страницата на Комисията, отдаден на конкуренцията, откакто възможните въпроси, свързани с поверителността на данните, бъдат решени.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР