Европейската комисия одобри 875.5 милиона евро за изграждането на първия

...
Европейската комисия одобри 875.5 милиона евро за изграждането на първия
Коментари Харесай

ЕК одобри €875 милиона за магистрала в Румъния

Европейската комисия утвърди 875.5 милиона евро за построяването на първия стадий от дълго чаканата в Румъния автомагистрала. Тя ще тръгне от трансилванския град Сибиу през Карпатите до град Питещ. Новината е приветствана и от бизнеса в Румъния, и от всички, които карат сред Трансилвания и южна Румъния, разяснява Universul.net.

Липсата на автомагистрала от дълго време е проблем за водачите, пътуващи по маршрута. Образуват се чести тапи, които не престават с часове. Новата 122-километрова автомагистрала ще бъде първият главен път, преминаващ през Карпатите. Финансирането за него идва от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Очаква се автомагистралата да проработи до 2026 година, съобщи News.bg.

Същевременно Европейската комисия утвърди още един транш от Кохезионния фонд за план на стойност 578.4 милиона евро и той е за възстановяване потенциала на Румъния да реагира при бедствия. Междувременно неотдавна преодолелият избор на съмнение румънски министър председател Людовик Орбан разгласи, че идващите парламентарни избори в страната ще се състоят на 6 декември. Орбан оглавява румънската Националлиберална партия, която е подложена на критика от социалдемократите за ръководството по време на епидемиологичната конюнктура и е упрекване в " източване на държавния бюджет под паравана на пандемията " и в затъване в задължения.

Много преди тази вест от Националлибералната партия се очакваше да завоюва бъдещите избори, поради корупционните кавги, в които бяха забъркани съперниците ѝ - социалдемократите. Не е ясно обаче по какъв начин Covid-19 се отразява на желанията на румънските гласоподаватели. През миналия месец новооткритите случаи на хора, инфектирани от ковид, надхвърляха 1000 души на ден. В тримесечието от април до юни румънската стопанска система се сви с повече от 12 %. В същото време Конституционният съд в Румъния бе сезиран по значимия въпрос дали е допустимо да се внася избор на съмнение, до момента в който Народното събрание е във почивка. Вотът на съмнение се провали заради липса на кворум.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР