Европейската комисия обяви във вторник втора обществена поръчка за общо

...
Европейската комисия обяви във вторник втора обществена поръчка за общо
Коментари Харесай

ЕС обяви втори търг за обща покупка на газ

Европейската комисия разгласи във вторник втора социална поръчка за общо пазаруване на природен газ по новата платформа за взаимни поръчки, която беше пусната в деяние, откакто Русия внезапно понижи доставките след началото на войната в Украйна.

Новата социална поръчка ще бъде отворена за заявяване на търсене на доставки на 26 юни, а фирмите продавачи ще могат да вършат оферти сред 7 и 10 юли, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович.

Резултатите ще бъдат оповестени до 14 юли.

Съгласно разпоредбите по-късно фирма-посредник, наета от Европейската комисия ще съпостави поръчките с офертите, с цел да задоволи търсещите и предлагащите газ и ще ги насочи към съответните договаряния за подписване на покупко-продажби. В този стадий Еврокомисията не взе участие.

Продавачи на съветски природен газ са изключени от наддаването.

По време на, която беше оповестена в края на април, беше декларирано търсене от 11.6 милиарда куб. м газ и бяха направени предложения за 18.7 милиарда куб. м.

 Европейски Съюз откри целия деклариран от България газ в първия общ търг за покупка Европейски Съюз откри целия деклариран от България газ в първия общ търг за покупка

В средата на май, когато подаването на предложения беше затворено, Шефчович заяви, че България е съумяла да откри снабдители за цялото си декларирано количество, като я уточни измежду " уязвимите " енергийно страни, наред с Украйна и Молдова.

Според европейското законодателство, признато след началото на войната, страните от Европейски Съюз би трябвало да запълнят подземните си газови складове най-малко на 90% преди 1 ноември. 15% от тези количества, би трябвало да бъдат обезпечени посредством общи покупки на газ.

 Запасяването с газ става наложително, 80% запас до октомври Запасяването с газ става наложително, 80% запас до октомври

Шефчович сподели, че още на първия търг Европейски Съюз е съумял да обезпечи съвсем цялото количество, което би трябвало да се попълни от общи покупки, което е 13.5 милиарда куб. м.

Той дефинира платформата за общи покупки като " извънреден триумф, който надвиши упованията ни ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР