Европейската комисия обяви координирани мерки за възстановяване на свободното движение

...
Европейската комисия обяви координирани мерки за възстановяване на свободното движение
Коментари Харесай

Какви са мерките за свободно движение в ЕС преди лятото?

Европейската комисия разгласи координирани ограничения за възобновяване на свободното придвижване в Европейски Съюз преди началото на лято то.

Според част от тях напълно имунизираните против Covid-19 не би трябвало да бъдат подлагани на проби и не би трябвало да им бъде налагана 14-дневна карантина. Същото би трябвало да важи и за преболедувалите, които обаче би трябвало да са получили първата доза ваксина от нужни две. Оставя се опция на страните-членки да решат дали да ползват това.

Предложенията на Комисията са по отношение на постигнатата сделка сред Европейския парламент и Съвета регламента за удостоверението против Covid-19 да влезе в действие от 1 юли.

Лица с годни документи, в това число преболедували, би трябвало да бъдат освободени от всевъзможни условия за карантина.

Комисията предлага годност от 72 часа за PCR тестванията, а в тези страни, които го позволяват – 48 часа за бързите антигенни проби.

Страните-членки би трябвало да върнат рестриктивните мерки за имунизирани и преболедували, в случай че епидемиологичната обстановка бързо се утежни или има известия за рискови разновидности на вируса.

Комисията не предлага ограничавания за пътуващи от зелени зони, за идващи от оранжеви зони страните-членки могат да изискват бърз антигенен или PCR тест, от идващите от алените зони страните могат да изискват те да бъдат под карантина, до момента в който не се подложат на бърз антигенен или PCR тест, а в тъмночервените зони изрично не се предлага пътешестване.

За да се подсигуряват събиранията на фамилиите, пътуващите с родителите си малолетни би трябвало да бъдат изключени от карантина, в случай че родителите им нямат потребност от нея, да вземем за пример, заради имунизация.

Деца под 6 години би трябвало също да бъдат изключени от свързани с пътуването проби.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР