Европейската комисия обяви днес отпускането на първия транш от финансовата

...
Европейската комисия обяви днес отпускането на първия транш от финансовата
Коментари Харесай

ЕК отпуска 88.9 млн. евро на Хърватия заради земетресението през март

Европейската комисия разгласи през днешния ден отпущането на първия транш от финансовата помощ за Хърватия в размер на 88.9 млн. евро от фонд „ Солидарност “ на Европейски Съюз след разрушителното земетресение, засегнало Загреб и покрайнините му на 22 март 2020 година, оповестиха от пресцентъра на Европейска комисия.
Става дума за финансова помощ, която да подкрепи напъните на страната да се притече на помощ на популацията и за възобновяване на съществени инфраструктури и прекратени услуги.
Комисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра съобщи: „ Хърватия и нейната столица пострадаха съществено при едно от най-тежките естествени бедствия през последните 100 години, което докара до доста вреди и хаос. Всичко това се случи в изискванията на карантина поради пандемията от ковид, която към този момент беше разстроила живота на популацията. Днешното решение има за цел да облекчи товара за страната и потвърждава за следващ път, че в тези сложни времена в Европейски Съюз има взаимност. “
През идващите дни Хърватия ще получи предплатено заплащане, което е най-високото от до момента изплащаните по линия на фонд „ Солидарност “ на Европейския съюз.
Междувременно Комисията приключва разбора си на настояването, отправено от хърватските управляващи, и ще предложи финален размер на помощта, който да бъде утвърден от Европейския парламент и от Съвета.
На 22 март 2020 година столицата на Хърватия и нейните покрайнини бяха разтърсени от тежко земетресение. Незабавно беше задействан Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз за незабавно изпращане на палатки, кревати, матраци, отоплителни уреди и спални чували от Словения, Унгария, Австрия и Италия към засегнатите региони. Комисията обезпечи също по този начин поддръжка за интервенциите по избавяне и оценка на вредите посредством услугата за ръководство на изключителни обстановки по програмата „ Коперник “.
На 11 юни 2020 година Хърватия подаде изцяло искане за помощ от фонд „ Солидарност “ на Европейски Съюз в границите на законово избрания 12-седмичен период от настъпването на бедствието.
Фонд „ Солидарност “ на Европейски Съюз подкрепя страните — членки на Европейски Съюз, и страните кандидатки за присъединение, като предлага финансова поддръжка след тежки естествени бедствия.
От основаването си през 2002 година фондът е бил употребен при 88 бедствия след най-различни пагубни събития като наводнения, горски пожари, трусове, стихии и суши.
Досега са били подкрепени с над 5.5 милиарда евро 24 страни (23 страни членки и 1 страна кандидатка), някои от които неведнъж.
Като част от ограниченията на Европейски Съюз против пандемията от ковид и последвалата санитарна рецесия в обсега на фонд „ Солидарност “ неотдавна бяха включени и сериозните изключителни обстановки от хигиеничен темперамент, а оптималният размер на предплатеното заплащане беше повишен от 30 на 100 млн. евро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР