Европейската комисия обяви, че ще продължи да си сътрудничи с

...
Европейската комисия обяви, че ще продължи да си сътрудничи с
Коментари Харесай

Европа реши: Ще работи с Реджеп Ердоган

Европейската комисия разгласи, че ще продължи да си сътрудничи с президента Реджеп Таип Ердоган макар апелите от някои страни членки и от Европейския парламент за преустановяване на договарянията за нейното влизане в Европейски Съюз. Днес представител на ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер съобщи, че " съдействието би трябвало и ще продължи " и даде да се разбере, че въпросът за преустановяване на договарянията за турското участие в Европейски Съюз не е на дневен ред. Изявлението идва единствено дни, откакто Юнкер имаше 30-минутна среща на четири очи с Ердоган в Брюксел и разговоря с него още 40 минути в наличието на ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск, написа dnes.bg.

Според представителя всички „ значими въпроси от съвместен интерес “ са били разисквани с турския водач, който бе в Брюксел за първи път след референдума, който постанови доста увеличение на пълномощията на турския държавен глава след 2019 година

Юнкер неведнъж съобщи, че връщане на смъртното наказване ще е завършек на европейския път на Турция, даже откакто управляващите започнаха да разискват неговото насрочване.

Срещите с европейските водачи минали положително и в " добра и градивна атмосфера ", заяви представителят на Юнкер, без да дава детайлности.

След срещата в четвъртък Туск осведоми през Twitter, че е била разисквана потребността от съдействие и че той е сложил в центъра на полемиката проблемите с човешките права в Турция.

Преди месец Европарламентът също разиска резултатите от референдума, хилядите уволнения и арести на чиновници, публицисти, военни и преподаватели след несполучливия опит за прелом предишното лято.

Евродепутатите взеха решение да не късат връзките с Анкара, само че приканиха да се търсят други възможности на турското участие в Европейски Съюз. Според тях разширение на митническия съюз, усилване на търговията и студентския продан, както и продължение на съдействието в сигурността и миграцията, могат да заместят пълноправното участие.

През пролетта обаче Европейски Съюз подписа договорка с Турция за прекъсване на миграцията, която докара до трагичен спад на незаконните влизания през Гърция. Като част от уговорките си Брюксел се ангажира да форсира договарянията за участие и да позволи безвизово пътешестване за турските жители. Оттогава беше отворена единствено една преговорна глава – за бюджета, а въпросът с визите е замразен.

Анкара договаря за участие от 2005 година и досега е затворила единствено една преговорна глава. 16 от 35 глави са отворени. Работата по договаряне на участието беше прекратена след несполучливия опит за прелом и потушаването му от Ердоган.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР