Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв. Това стана

...
Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв. Това стана
Коментари Харесай

Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв

Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския спешен запас. Това стана ясно от думите на еврокомисар Януш Войчеховски по време на провеждащия се през днешния ден Съвет на Европейския съюз по земеделие и риболовство в Брюксел. Всичко това е резултат от апела Европейската комисия да предприеме ограничения за попречване на възходящите усложнения на европейските производители, породени значително от сериозното нарастване на вноса на украински аграрни артикули на пазара на Европейски Съюз. Той бе от няколко страни членки, ситуирани наоколо до Украйна, включително и България.

В рамките на съвещанието още един път бе изказана позицията на страната ни, че основаването на краткотрайни хранилища за украинско зърно, което е единствено директно, както и нови транспортни коридори, в това число железопътни, ще понижат натиска от увеличаващия се импорт от Украйна. „ България е солидарна с Украйна и споделя нуждата от гладко обезпечаване на доставки, с цел да се подсигурява продоволствената сигурност в международен мащаб. Това обаче не следва да слага под риск конкурентоспособността на българските и други европейски аграрни производители “, съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев в своето изявление.

По отношение на положението на селскостопанските пазари вследствие на усложнената външнополитическа конюнктура в Черноморския район, българският заместник-министър Събев осведоми, че при нас разстройства се следят при пазара на зърно, в т. ч. маслодаен слънчоглед.

Припомняме, че България бе първата страна в Европейския съюз, която изиска отваряне на спешния запас по време на съвещанието на Съвета на министрите през септември.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР