Европейската комисия обеща да прекрати мониторинга над България в областта

...
Европейската комисия обеща да прекрати мониторинга над България в областта
Коментари Харесай

Станишев: Отпадането на мониторинга над България е добра новина

" Европейската комисия даде обещание да приключи мониторинга над България в региона на правораздаването, битката с корупцията и проведената престъпност (след като се съветва с Европейския парламент и държавите-членки). Това единствено по себе си е добра вест ", разяснява президентът на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев във Facebook.

" За тези 12 години този механизъм се трансформира в рутина, загуби ролята си на мотор за промени в страната и вместо това стартира да се употребява политически както у нас, по този начин и в Европейски Съюз. Някои страни го използваха като главен мотив, с цел да ни блокират за Шенген, да вземем за пример. Върховенството на закона би трябвало да се следи във всички страни-членки на Европейски Съюз, а освен в България и Румъния. Новата Европейска комисия към този момент се ангажира да показа законодателно предложение за нов, широкообхватен общоевропейски механизъм, където критериите да бъдат идентични за всички ", написа Станишев.

" Разбира се, мнението на Комисията не може да бъде индулгенция за никого. Едва ли някой си прави илюзии, че у нас правосъдната промяна е завършила, или че необратимо сме преборили проведената престъпност и корупцията. В последна сметка най-важният аршин си остава доверието на жителите в правосъдната система и институциите, а то е едно от най-ниските в Европейски Съюз ", показва евродепутатът. " Точно тук желая особено да подчертая, че вероятно отпадане на мониторинговите отчети надалеч не значи, че задължението на Европейски Съюз към върховенството на закона у нас завършва ", разяснява Станишев и отбелязва, че в отчета ясно се показва ролята на бъдещия " постмониторингов " Съвет и консолидираното му в новата, общоевропейска рамка за всеобхватно наблюдаване на върховенството на закона. " Идеите за обвързването на този предстоящ механизъм с заплащанията по еврофондовете би трябвало да накарат ръководещите у нас съществено да се замислят. Би било в действителност разочароващо, в случай че през днешния ден, в навечерието на локалните избори бием фанфари, а на следващия ден се окажем в една кошница с Полша и Унгария, да вземем за пример, показва той.

" Искрено се надявам, че възможното отпадане на МСП ще бъде решителната крачка на България към Шенген ", декларира Станишев. " Също през днешния ден, Европейската комисия разгласи, че Хърватия е изпълнила техническите критерии за участие в шенгенското пространство и е подготвена да се причисли. Би било също в действителност разочароващо, в случай че се окаже, че хърватите са се изравнили с нас единствено след 5 години еврочленство, и бъдат признати в Шенген даже преди нас, които от 10 години чакаме на вратата. Постигането на тази огромна национална цел изисква да работим дружно с румънците и хърватите против двойните стандарти и националния нарцисизъм в Европейски Съюз ", показва Сергей Станишев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР