Европейската комисия ни реже парите по Плана за възстановяване. Лошата

...
Европейската комисия ни реже парите по Плана за възстановяване. Лошата
Коментари Харесай

Секира от Брюксел! Режат ни парите по Плана за възстановяване

Европейската комисия ни реже парите по Плана за възобновяване. Лошата вест пристигна от Брюксел на фона на голямото ни забавяне с внасянето на стратегическия документ и обстоятелството, че към момента не сме получили е едно евро по него. Асен Василев упрекна за понижението държавното управление на ГЕРБ.

При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по стратегиите за икономическо възобновяване от пандемията България е наранена от понижение на заложените суми, потвърдиха за Българска телеграфна агенция от пресслужбата на Европейската комисия.

Уточнява се, че смяната настава съгласно решенията от 2020 година на най-високо ниво средствата да бъдат разпределяни съгласно последствията от пандемията за стопанските системи на обособените страни в Европейски Съюз. При последвалото преразпределение са били употребявани данни на Евростат.

На 4 май Съветът на Европейски Съюз утвърди оценката на българския проект и с цел да получи заплащания от европейския бюджет, нашата страна ще би трябвало да съгласува с Европейска комисия спомагателни правни документи, прецизират от Комисията. Първо ще бъде подписано съглашение за финансиране с изискванията за заплащане, а по-късно ще бъде подписана договореност за деяние, с цел да се дефинират задачите и методите за отчитане на осъществяването.

От Комисията разясняват, че в другите страни времето за изминаване на тези стъпки може да бъде от няколко седмици до няколко месеца. Едва когато документите бъдат приключени, Европейска комисия ще може да одобри първите поръчки за заплащания. Срокът за изговаряне ще бъде два месеца, а по-късно Съветът на Европейски Съюз ще би трябвало да даде оценка в границите на месец, с цел да бъдат осъществени заплащанията към нашата страна.

Говори се, че сумата за страната ни ще бъде с 578 млн. евро по-малко (1.13 милиарда лева).

Причината за орязването е, че българската стопанска система се развивала по-добре от предстоящото и страната ни нямала потребност от толкоз огромна безплатна поддръжка.

Така плануванаъа в началото сума от 6,27 милиарда евро за осъществяване на значими планове ще бъде свита до 5.69 милиарда евро. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР