Европейската комисия публикува днес докладите по държави, в които се

...
Европейската комисия публикува днес докладите по държави, в които се
Коментари Харесай

Еврокомисията извади България от групата на страните с икономически дисбаланси

Европейската комисия разгласява през днешния ден отчетите по страни, в които се проучват главните социално-икономически провокации, пред които е изправена всяка страна членка.

Анализът в отчетите по страни отразява Годишната тактика за резистентен напредък, показана през декември 2019 година, в която се слага акцент върху конкурентоспособната резистентност за създаване на стопанска система в полза на хората и на планетата. За всяка страна членка е направена също по този начин оценка на осъществяването на Европейския дирек на обществените права и на резултатите по отношение на съпътстващите го обществени индикатори. Докладите за обособените страни са съсредоточени върху четири измерения: резистентност на околната среда, повишение на продуктивността, правдивост и макроикономическа непоклатимост.

За първи път в тях се прави оценка на напредъка на страните членки във връзка с задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване, като се акцентират макроикономическите политики и политиките в региона на заетостта, които могат да допринесат за постигането на тези цели. Прави се също по този начин разбор на провокациите и опциите за всяка страна, свързани с прехода в региона на климата и енергетиката. Освен това в тях се набелязват цели за поддръжка по линия на Фонда за обективен преход.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за стопанската система в полза на хората, съобщи: Добрата вест е, че несъответствията в Европейски Съюз понижават. Държавите членки би трябвало да се възползват от тази позитивна наклонност. Те би трябвало да продължат промените, с цел да може нашата стопанска система да стане насочена към бъдещето. Трябва да понижат дълга, да покачат продуктивността и да създадат подобаващите вложения, с цел да се реализира обективен преход към устойчива и приобщаваща стопанска система. Днес представяме също по този начин специфичен разбор на провокациите, свързани с устойчивостта на околната среда, с цел да помогнем на страните членки да преминат към неутрална във връзка с климата стопанска система.

Никола Шмит, комисар по въпросите на работните места и обществените права, съобщи: Заетостта е на рекордно високо ниво в Европа, само че към момента има неравноправие. Трябва да се борим по-усърдно за реализиране на по-голямо тъждество посредством подсилване на общественото измерение на европейския учебен срок и изцяло осъществяване на Европейския дирек на обществените права, наред с другото като предложим рамка за заслужено минимално възнаграждение, като укрепим програмата за уменията и възобновим гаранцията за младежта. Това е причина за сполучлив екологичен и дигитален преход, при който никой няма да бъде зарязан.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на стопанската система, съобщи: Днес вършим първата стъпка към слагането на устойчивостта в центъра на икономическите политики и дейности на Европейски Съюз. В отчетите по страни от 2020 година се наблюдава напредъкът във връзка с задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване и е включен специфичен раздел за устойчивостта на околната среда. Това върви ръка за ръка с акцента на европейския учебен срок върху икономическите и обществените въпроси и с коригирането на макроикономическите несъответствия. Намаляването на нивата на държавния и частния дълг се реализира неравномерно — до момента в който в по-голямата си част дефицитите по настоящата сметка са поправени, огромните остатъци не престават да будят безпокойствие.

Основни констатации в отчетите по страни

Целта на Европейския зелен пакт е Европа да се трансформира в първия континент, постигнал индиферентност във връзка с климата до 2050 година В отчетите е изработен специфичен разбор на въпросите, свързани с устойчивостта на околната среда. В тях са оценени промените и най-съществените потребности от вложения в области като енергетиката, превоза и сградния фонд. Благодарение на посочения разбор политическите дейности на страните членки могат да бъдат ориентирани по този начин, че да дават отговор на този приоритет.

В отчетите по страни се акцентира, че нивото на безработицата продължава да се разграничава доста в обособените страни членки, а бедността и общественото изключване — да понижават на фона на положителните условия на пазара на труда. При все това, с цел да се подсигурява, че преходът в региона на климата и в цифровата сфера е правилен и обществено обективен, ще бъде извънредно значимо да се реализиран резултати по отношение на осъществяването на Европейския дирек на обществените права.

Растежът на продуктивността продължава да съставлява предизвикателство, още повече поради демографските промени. Недостатъчните вложения, застаряването на работната ръка, дефицитът на умения и несъответствието сред търсените и предлаганите умения попречват евентуалния напредък.

Държавите членки не престават да имат доста разнородни позиции във връзка с дълга и провокациите, свързани с устойчивостта. Средно за Европейски Съюз държавните дефицити започнаха още веднъж да нарастват, като обърнаха следената през последните години наклонност на спад. В някои страни членки настоящите високи нива на държавния дълг са източник на накърнимост.

Включване на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване

Включването на задачите за стабилно развиване е част от новите детайли в европейския учебен срок. Докладът за всяка страна към този момент съдържа систематизирана оценка на напредъка на страните членки във връзка с постигането на задачите за стабилно развиване, както и особено приложение, в което се показват резултатите във връзка с тези цели за съответната страна членка и наклонността през последните пет години. Съвкупно беше реализиран прогрес по съвсем всички 17 цели за стабилно развиване.

През идващите години ще продължи работата за по-нататъшно задълбочаване на разбора за следене на осъществяването на задачите за стабилно развиване и обгръщане на прехода към неутрална във връзка с климата стопанска система, в която ресурсите се употребяват дейно.

Определяне на цели за Фонда за обективен преход

Преходът към устойчива и неутрална във връзка с климата стопанска система би трябвало да бъде правилен и обществено обективен. Докладите по страни са съсредоточени върху районите и секторите, които са най-силно наранени от прехода към неутрална във връзка с климата стопанска система. Те включват разбор на провокациите, свързани с прехода, и показват цели за приемане на поддръжка по линия на Фонда за обективен преход, с цел да се подсигурява, че никой няма да бъде зарязан при полагането на старания от Европейски Съюз за реализиране на индиферентност във връзка с климата.

Напредък във връзка с промените

Несигурната икономическа вероятност акцентира смисъла на промените за увеличението на евентуалния напредък. В отчетите по страни се прави оценка на напредъка на страните членки в осъществяването на характерните за всяка страна рекомендации — съобразените с обособените страни политически насоки, които Комисията показва всяка година.

В отчетите по страни се показва, че признатите през 2019 година рекомендации са изпълнени в огромна степен в региона на финансовите услуги и дейните политики във връзка с пазара на труда. Изпълнението на промените е все по този начин едва в области като конкуренцията в бранша на услугите и обезпечаването на дълготрайна резистентност на обществените финанси.

Като цяло страните членки са постигнали най-малко някакъв прогрес в осъществяването на към две трети от рекомендациите, отправени от въвеждането на европейския учебен срок през 2011 година до момента.

Разработването и осъществяването на промени от страните членки се подкрепя от Програмата за поддръжка на структурните промени (ППСР). Днес Комисията приема годишната работна стратегия за ППСР за 2020 година, чрез която ще даде за първи път поддръжка във всичките 27 страни членки, осъществявайки над 240 плана за промени.

Коригиране на макроикономическите несъответствия

Процедурата при макроикономически несъответствия цели определяне, попречване и поправяне на евентуално нездравословни макроикономически несъответствия, които биха могли да повлияят неподходящо на икономическата непоклатимост в дадена страна членка, в еврозоната или в Европейски Съюз като цяло.

В отчета за механизма за предизвестие за 2020 година, който беше оповестен предишния декември, бяха разпознати 13 страни членки, във връзка с които би трябвало да се направи изчерпателен обзор, с цел да се реши дали са или може да бъдат изложени на риск от несъответствия. В разбора се преглеждат сериозността на несъответствията, тяхното развиване и ответните ограничения на политиката.

Резултатите от тези задълбочени прегледи, включени в отчетите за съответните страни членки, сочат, че:

- в Гърция, Италия и Кипър продължава да има несъразмерни дисбаланси;

- в Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция към момента има дисбаланси;

- в България към този момент не са налице несъответствия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР