Европейската комисия назначи Илияна Цанова за заместник генерален директор на

...
Европейската комисия назначи Илияна Цанова за заместник генерален директор на
Коментари Харесай

Илияна Цанова е назначена за заместник генерален директор на ГД Бюджет на Европейската комисия

Европейската комисия назначи Илияна Цанова за заместител общоприет шеф на генерална дирекция " Бюджет ". Тя ще дава отговор за обезпечаването на положително ръководство и дейно ръководство на риска на дейностите по приемане и разпределяне на заеми и други финансови интервенции, подхванати от Групово дело " Бюджет ". Тя би трябвало да поеме новите си функционалности на 1 септември 2021 година

Илияна Цанова има извънреден опит от 20 години в интернационалното банкиране за развиване и вложения, мощни лидерски качества и управнически опит, както и отлични умения за водене на договаряния, което я прави доста подобаваща за основната роля в ръководството на финансирането на бюджетната поддръжка на Съюза за Плана за възобновяване в подтекста на рецесията, провокирана от COVID-19. В новото си качество тя ще извършва функционалностите на основен началник по ръководството на риска в Комисията, което ще ѝ разреши да черпи по-специално от солидния ѝ опит, добит преди този момент като заместител изпълнителен шеф на Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) и на разнообразни висши длъжности в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

Илияна Цанова понастоящем работи като ръководител на надзорния съвет на СОФ Кънект. До 2020 година тя заема длъжността заместител изпълнителен шеф на ЕФСИ – гаранционен механизъм в размер на 26 милиарда евро, възложен от Европейския съюз на групата на Европейската капиталова банка (ЕИБ) в поддръжка на стратегическите вложения в Европейски Съюз. Тя дава отговор за ръководството и осъществяването на ЕФСИ и за постигането на неговите стратегически цели посредством тясно съдействие с групата на Европейска инвестиционна банка и Управителния съвет на ЕФСИ. Освен това тя има над десетгодишен опит в региона на банкирането за развиване и устойчивото финансиране в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

Сред няколкото висши длъжности, заемани от нея в институцията, е тази на шеф на дирекция „ Съфинансиране от Европейски Съюз и финансов инженеринг ". В това си качество тя дава отговор за развиването на стратегическо съдействие с Европейската комисия за създаване и ръководство на смесени финансови принадлежности и принадлежности за шерване на риска в поддръжка на вложенията в региона на научните проучвания и нововъведенията, енергийната успеваемост и градското развиване, финансирането в региона на околната среда и климата, финансирането на МСП. Преди това е била асоцииран шеф, началник на екип в Европейска банка за възстановяване и развитие, отговарящ за основаването, осъществяването и реализирането на дългови и финансови инфраструктурни вложения в Югоизточна Европа, Украйна и Русия.

Широкият професионален опит на Цанова се добавя от предходните ѝ разнородни задължения в търговски банки и консултантски услуги, като в същото време е поемала държавни длъжности за къси интервали от време в качеството на длъжностен заместител министър-председател, отговарящ за ръководството на средствата от Европейски Съюз в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР