Европейската комисия най-сетне предложи единни правила за регулация на Airbnb

...
Европейската комисия най-сетне предложи единни правила за регулация на Airbnb
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага „мека“ регулация на Airbnb

Европейската комисия най-накрая предложи единни правила за регулация на Airbnb на територията на Европейския съюз. А съгласно тях платформата за краткосрочно отдаване на жилища чартърен и другите компании от бранша ще би трябвало да споделят данни за броя на хората, употребяващи техните услуги. Това се смята от специалистите за лек вид на опит за контролиране на бранша.

Предложението на Европейска комисия е опит да се преодолее мозайката от разнообразни закони на национално равнище в Европейски Съюз, регулиращи Airbnb и нейните съперници, като в същото време се стреми да балансира ползите на градовете и селските региони. Тъй като има градове като Амстердам, които се оплакват от прекомерно огромния брой жилища, отдавани през Airbnb, което от своя страна води до огромен дефицит и се изтласкват от имотния пазар хората с по-ниски приходи. В същото време обаче има региони, които желаят повече резервации през платформата, с цел да се популяризират като дестинация.

„ Предложението на Европейска комисия улеснява събирането на налози и такси. Това, което не се предлага, са регулации от сорта на ограничавания какъв брой дни може да се отдава едно жилище в годината и така нататък Аз не чакам те изобщо да създадат някакво такова предложение на равнище Европейски Съюз, защото има градове като Амстердам, които се оплакват от прекомерно огромния брой Airbnb, само че има други градове, които желаят повече посетители от Airbnb, с цел да се развиват като дестинации. Няма по какъв начин да се направи едно предписание за всички, това си остава на равнище общини и градове “, разяснява пред Economic.bg Борис Павлов, ръководител на Асоциацията за туристически парцели и нововъведения и ръководител на Flat Manager.

Новите препоръчани правила ще оказват помощ да се усъвършенства прозрачността при идентифицирането и активността на домакините за краткосрочно настаняване и по отношение на разпоредбите, които те би трябвало да съблюдават, както и ще улеснят регистрацията на домакините ", се споделя в изказване на Комисията.
Ще има ли смяна в България?
Според в този момент настоящото законодателство в България, което регламентира активността на тези платформи, всеки притежател на парцел, който се отдава краткосрочно чартърен посредством платформи като Airbnb, би трябвало да се записва и да подава данни за своите посетители към Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Следователно не би следвало новите оферти на Европейската комисия да трансформират разпоредбите в България.

Друг е въпросът дали тази регистрация се прави ", споделя Борис Павлов. " В София има 2000 Airbnb, от които 500 са законни ", даде образец той.

Дали обаче въвеждането на единни, „ меки “ правила ще докара до изсветляване на пазара? Според Павлов отговорът е, не. Това би могло да се случи единствено откакто самите платформи спрат да позволяват жилища, които не са регистрирани.

Ефектът по изсветляване ще се получи, когато самите платформи като Airbnb стартират да не позволяват парцели, които не са регистрирани. По тази смяна се работи и в България, само че без настоящо държавно управление мъчно може да стане, тъй като би трябвало някой да се занимава с тези промени по-дългосрочно ", споделя още ръководителят на Асоциацията.

Предложението на Европейската комисия би трябвало да бъде в съгласие със страните от Европейски Съюз и Европейския парламент преди да стане закон.

Подобно съглашение за шерване на данни Airbnb подписа с европейската статистическа работа Евростат преди две години. То разрешава достъп до тримесечни данни за броя на хората, употребяващи нейната платформа, и броя на резервираните нощувки.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинAirbnb регулации европейски регулации ПоследниНай-четениРегулации 4 Еврокомисията предлага „ мека “ регулация на Airbnb Компании 808 Преди пазарния взлом Dronamics ще тества още едно българско летище Енергетика 980 НЕК ремонтира още един хидроагрегат на ПАВЕЦ „ Белмекен “ Любопитно 88 Трансформацията на публичните пространства е допустима Финанси 11092 Купувачите към този момент бягат от парцели „ на зелено “ и покупко-продажби за инвестиция Имоти 10443 Строителите пуснаха на пазара невъобразим брой жилища Бюджет и финанси 6508 Румъния купи 32 самолета F-16 „ втора употреба “ за €388 млн. Политика 4064 Правителството разгласи немска инвестиция за 1 милиарда евро Всички новиниОще от РегулацииВиж всичкиОблагане на свръхпечалби или безочлив жест към „ Лукойл Нефтохим “? <
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР