Европейската комисия настоятелно призовава Румъния да приложи правилно Регламента на

...
Европейската комисия настоятелно призовава Румъния да приложи правилно Регламента на
Коментари Харесай

Еврокомисията настоя Румъния да спре незаконната сеч

Европейската комисия настоятелно приканва Румъния да приложи вярно Регламента на Европейски Съюз за дървения материал, който попречва дърводобивните предприятия да създават и пускат на пазара на Европейски Съюз артикули, създадени от нелегално добити горски трупи, съобщи пресслужбата на институцията.

В случая на Румъния националните органи не са в положение дейно да ревизират операторите и да ползват подобаващи наказания. Несъответствията в националното законодателство не разрешават на румънските органи да ревизират огромни количества нелегално придобит дървен материал.

Освен това Еврокоомисията е открила, че румънските органи ръководят горите, в това число посредством разрешаване на дърводобив, без да правят оценка авансово въздействието върху предпазените местообитания, както се изисква в Директивата за местообитанията и директивите за стратегическата екологична оценка.

Също по този начин има пропуски в достъпа на обществеността до информация за околната среда в проектите за ръководство на горите.

Еврокомисията е открила и че в нарушаване на Директивата за местообитанията и Директивата за птиците са разрушени предпазени горски местообитания в границите на предпазени зони по " Натура 2000 ".

Затова през днешния ден Брюксел реши да изпрати публично уведомително писмо на Румъния, като ѝ даде един месец, с цел да вземе нужните ограничения за премахване на проблемите. В противоположен случай Комисията може да реши да продължи със идната стъпка в наказателната процедура като изпрати стимулирано мнение на румънските органи.

В края на предходната година хиляди румънци стачкуваха против противозаконното изсичане на горите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР