Европейската комисия наложи глоби за общо над 111 милиона евро

...
Европейската комисия наложи глоби за общо над 111 милиона евро
Коментари Харесай

Четири компании са глобени с над €111 млн. за незаконни цени на онлайн продажби

Европейската комисия наложи санкции за общо над 111 милиона евро на четири компании за битова електроника за нелегално въздействие върху цените на продуктите им при онлайн продажби.

Решенията са четири обособени и засягат Asus, Denon & Marantz, Philips и Pioneer, за които е потвърдено, че в нарушаване на разпоредбите на Европейския съюз за конкуренция са налагали на онлайн търговците минимални цени.

Размерът на санкциите е понижен (с 40% за първите три и с 50% за последната) поради съдействието на разследваните производители по време на следствието.

Еврокомисарят Маргрете Вестегер, която дава отговор за защита на конкуренцията на единня пазар, разяснява, че годишно продажбите в Европейски Съюз към този момент надвишават 500 милиона евро и над половината поданици на страните в съюза пазарят онлайн. " В резултат на дейностите на четирите компании милиони европейски консуматори са се изправяли пред по-високи цени за кухненско съоръжение, сешоари, портативни компютри, слушалки и доста други артикули. " Това е нелегално. "

В известието се коментира, че четирите компании са били изключително дейни в намесата си при тези онлайн търговци, които са предложили на по-ниски цени. Ако някой търговец откаже, той е бил заплашван с контрамерки от производителя, в това число блокиране на правото да продава артикули.

Практиката е известна като " поддържане на закрепени или минимални цени " и има по-широк обсег от директната интервенция. Причината е, че най-големите онлайн търговци употребяват за установяване на цените логаритми, които вкарват автоматизирани корекции по отношение на предлаганото от съперниците. Така натискът над продавачите с най-ниски цени провокира повишението на цените във всички сегменти за битова и потребителска електроника.

Нещо повече - производителите са употребявали комплициран механизъм за следене на цените в мрежите за дистрибуция, с помощта на който могат да се намесват неотложно, щом видят, че някъде стартира поевтиняване. В последна сметка ефикасната конкуренция сред търговците съвсем изчезва, а потребиталите заплащат по-скъпо.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР