Европейската комисия изрази днес готовност да помогне, ако България поиска

...
Европейската комисия изрази днес готовност да помогне, ако България поиска
Коментари Харесай

ЕК е готова да помогне на България при нужда от подсилване на граничната охрана

Европейската комисия изрази през днешния ден подготвеност да помогне, в случай че България изиска спомагателна поддръжка за опазването на границите. Говорител на Европейска комисия означи, че сега в нашата страна са към 70 граничари от Фронтекс.

От 2015 година насам сме обезпечили на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и защита на границите, добави представителят. България умерено може да изиска спомагателна помощ, уточни той. По неговите думи най-вероятно помощта, която може да се обезпечи на нашата страна, е финансова или с изпращането на още европейски граничари.

Знаем за изказванията, че мигранти се движат от Турция към границата с Европейски Съюз, само че имаме потребност от лични данни, уточни представителят. Той добави, че съглашението ЕС-Турция за миграцията продължава да работи. Очакваме Турция да продължи да извършва отговорностите си по съглашението, съобщи представителят.

По неговите думи до момента няма публично известие от турската страна за смяна на политиката във връзка с бежанците и мигрантите. Може да се чака Европейски Съюз да продължи да обезпечава жизненоважна помощ за бежанците, подслонени в Турция. Рано е да се каже тъкмо по какъв начин, до момента в който не са завършили договарянията за европейския бюджет до 2027 година, разясни представителят.

Той дефинира ситуацията към Идлиб като доста рискова. Според оценката на комисията съществува опасност от интернационален конфликт в Сирия. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР