Европейската комисия изпрати на Полша официално известие за заплащане на

...
Европейската комисия изпрати на Полша официално известие за заплащане на
Коментари Харесай

ЕК официално покани Полша да ѝ плати 70 млн. евро глоба

Европейската комисия изпрати на Полша публично уведомление за възнаграждение на санкции в размер на към 70 млн. евро за това, че не е отменила противозаконен дисциплинарен режим за съдиите, съобщи Ройтерс.

Спорът е един от многото сред Европейски Съюз и ръководещата в Полша партия " Право и правдивост ", която пристигна на власт през 2015 година и от този момент се сблъсква с обвинявания в нарушение на демократичните свободи.

През октомври предходната година най-висшият съд на Европейски Съюз наложи санкция на Варшава за това, че не е спряла неотложно работата на дисциплинарната камара на полския Върховен съд в очакване на дефинитивна присъда по схемата.

Комисията твърди, че дисциплинарната система дава опция за политическа интервенция в съдилищата и затова нарушава законите на 27-те страни членки на Европейски Съюз, както и на Полша, които постановяват самостоятелност на правосъдната власт.

Говорителят на Европейска комисия Кристиан Виганд съобщи в четвъртък, че към този момент е изпратена " покана за заплащане " до Варшава за това, че не е премахнала дисциплинарния режим, както е разпоредено от Съда на Европейския съюз.

Източници на Ройтерс оповестиха по-рано, че санкциите възлизат на към 70 милиона евро и че Комисията ще даде на Варшава към 45 дни за осъществяване на заплащането.
 Полша моли Брюксел да отсрочи санкциите за подкопаването на независимостта на правосъдната власт
Полша моли Брюксел да отсрочи санкциите за подкопаването на независимостта на правосъдната власт

Европейска комисия обаче още през днешния ден изпраща първата фактура от санкцията за плащане
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР