Европейската комисия изплати днес първите авансови траншове от новия фонд

...
Европейската комисия изплати днес първите авансови траншове от новия фонд
Коментари Харесай

Три държави от ЕС получиха първите плащания от фонда за възстановяване

Европейската комисия изплати през днешния ден първите предплатени траншове от новия фонд за възобновяване и развиване на три страни от Европейски Съюз. Белгия получи 770 милиона евро, Люксембург - 12,1 милиона евро, а Португалия - 2,2 милиарда евро. Сумите съставляват 13 % от цената на утвърдените национални проекти на трите страни.

Очаква се Белгия да получи общо 5,9 милиарда евро от фонда за възобновяване, напълно под формата на безплатни средства. Страната е влага 400 милиона евро в планове, свързани с измененията в климата, по-добрата подготовка в случаи на наводнения и други естествени бедствия, както и вложения в предпазени естествени зони и гори, корекции на речни корита и основаването на нови естествени паркове. 450 милиона от средствата ще бъдат вложени в планове, свързани с подобряването на образоването и интеграцията на хора с увреждания, мигранти и ниско образовани, както и подобряването на достъпа до пазара на труда. 480 милиона евро ще отидат за цифровизация на просветителната система.

Националният проект за възобновяване и резистентност на Люксембург е на стойност 93,4 милиона евро, напълно състоящи се от безплатни средства. Страната счита да влага 30,5 милиона евро в резистентен превоз посредством скица за поддръжка за разширение на мрежата от пунктове за зареждане на електрически транспортни средства в цялата страна. 10 милиона евро ще бъдат отделени за възстановяване на киберсигурността, част от тях ще отидат за съфинансирането на свръхзащитената информационна инфраструктура на Люксембург „ LuxQCI Lab “, основана на квантови технологии. Страната ще влага и в реновиране и строително на налични и устойчиви жилища, които употребяват зелена електрическа енергия и отопление.

Очаква се Португалия да получи общо 16,6 милиарда евро през целия интервал на деяние на проекта си (13,9 милиарда евро безплатни средства и 2,7 милиарда евро заеми). Лисабон ще похарчи 300 милиона евро от средствата за повишение на енергийната успеваемост на жилищни здания. Планът обгръща и ограничения на стойност 300 милиона евро за модернизиране на компютърните системи на Националната здравна работа и увеличение на цифровизацията на медицинските досиета. Лисабон ще влага и 130 милиона евро в план, обвързван с образованието.

България и Нидерланция са единствените страни в Европейски Съюз, които към момента не са внесли проектите си за възобновяване за утвърждение в Европейската комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР