Европейската комисия и ЮНЕСКО разпространиха наръчник за изобличаване и противодействие

...
Европейската комисия и ЮНЕСКО разпространиха наръчник за изобличаване и противодействие
Коментари Харесай

EС и ЮНЕСКО с наръчник как да разпознаваме конспиративни теории

Европейската комисия и ЮНЕСКО разпространиха справочник за изобличаване и противопоставяне на така наречен тайни теории.

Двете организации предлагат да се ревизира дали сходни изказвания са изразени от автентичен експерт, или от мним специалист, откъслечен с авторитетна организация, с отнета или с несъществуваща акредитация. Препоръчва се и да се подхожда със подозрение към изказвания с неразбираем източник или когато инспекция на обстоятелствата ги опровергава, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според двете организации обещано изказване е подозрително, когато създателят му декларира, че това е "единствената истина "; когато слага въпроси, вместо да дава отговори; когато се показва субективно и емоционално; когато поддържа изказванията си с карикатури или вицове.

В наръчника се предлага, когато жителите са сигурни, че са се сблъскали с тайна доктрина в обществените мрежи, да не споделят известието. Същото важи и когато сходни данни се открият в блог - те не следва да се споделят, а се предлага на създателя да бъде изпратена информация опровергаване, учредена на обстоятелства.

Ако тайна доктрина се срещне в медии, рекомендацията е да се заяви на редакцията и на институция, обвързвана с наблюдаване на медийното наличие.

Препоръката към публицистите е, когато отразяват доктрина на конспирацията, да не натъртват на наличието й в заглавието. В текстовете си те следва да се придържат основно към достоверните обстоятелства. Препоръчва се публицистите да изясняват какво в тайните теории е подвеждащо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР