Европейската комисия и върховният представител на Съюза по въпросите на

...
Европейската комисия и върховният представител на Съюза по въпросите на
Коментари Харесай

Външната дейност на ЕС се насочва към правата на жените и равенството между половете

Европейската комисия и висшият представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност показаха амбициозни проекти за поощряване на равенството сред половете и овластяването на дамите в региона на външната активност на Европейския съюз като цяло.

Макар да бе реализиран забележителен, само че несиметричен прогрес в одобряването на правата на дамите и на девойките, към момента никоя страна в света не е на път да реализира задачата за тъждество сред половете и за овластяване на всички дами и девойки до 2030 година Освен това здравните и социално-икономическите последствия от рецесията с COVID-19 засягат непропорционално дамите и девойките. Например, заради по-високия дял на нерегламентираната трудова претовареност в уязвими браншове при дамите, техният % на безработица е 1,8 пъти по-голям, в сравнение с при мъжете. Бедността измежду дамите може да се усили с 9,1 %.

За да се оправи с това новият проект на Европейски Съюз за деяние по отношение на равенството сред половете и овластяването на дамите във външната активност за интервала 2021—2025 година (GAP III) има за цел да форсира напредъка в овластяването на дамите и девойките и да резервира постигнатото във връзка с равенството сред половете през последните 25 години след приемането на Декларацията от Пекин и нейния проект за деяние, оповестяват от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР