Европейската комисия и Европейският парламент представляват общностния интерес на Европейския

...
Европейската комисия и Европейският парламент представляват общностния интерес на Европейския
Коментари Харесай

Меглена Кунева: ЕС никога не е губил интерес от присъединяването ни към Шенген

" Европейската комисия и Европейският парламент съставляват общностния интерес на Европейския съюз . Тези две институции споделят, че е в полза на Европейски Съюз България да се причисли към Шенгенското пространство. Обаче Европейски Съюз действа освен през общностния си интерес, само че и като междуправителствено цяло, каквото е Съветът. Фактът, че имаме поддръжката на Европейска комисия и Екологичен потенциал е добър, само че е незадоволително изискване ". 

Това сподели пред БНР Меглена Кунева. Тя беше главен договарящ на България с Европейския съюз в две български държавни управления в интервала 2001-2007 година По нейно време страната ни влезе в Съюза. Кунева е и първият български еврокомисар. 

И добави, че от момента, в който мониторингът за правораздаване и вътрешен ред е почнал да става насочна точка за Шенген, са почнали същинските политически компликации

" Обвързването на механизма за мониторинг с влизането в Шенген беше решение, което България не можа да предотврати. До 2010 година като комисар се пробвах да разделя тези два процеса. Моето вътрешно разбиране е, че ние можем доста по-бързо да се променим, когато сме вътре в една система, когато сме присъединени. Това би трябвало да бъде отправната точка в този момент, когато се опитваме да убедим страните, които не са съгласни да бъдем част от Шенген ". 

В предаването " 12+3 " Кунева уточни  аргумент, който българската страна би трябвало да употребява :  

" Това, че имаме механизъм за върховенството на закона . Възможността през това да се оказва напън на държавните управления в България да се реформират - съществува... Европейски Съюз в никакъв случай не е губил интерес от присъединението на България към Шенген ". 

По думите й от геополитическа позиция България да не се одобри в Шенген не е добра концепция и това би трябвало да бъде упорито обяснено с вдишване на задължения от българска страна - какво вършим

" Шенген е лакмус, в това число и за еврозоната. Много е значимо за нас стопански. Ако не влезем в еврозоната, а Румъния е вътре, това ще натисне нашата стопанска система . Българските политици са на ход ". 

Интервюто с Меглена Кунева можете да чуете в звуковия файл. 

По обявата работи: Лозина Владимирова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР