Европейската комисия (ЕК) взе решения за закриване на четири наказателни

...
Европейската комисия (ЕК) взе решения за закриване на четири наказателни
Коментари Харесай

EК закри 4 наказателни процедури срещу България

Европейската комисия (ЕК) взе решения за закриване на четири наказателни процедури против България. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

От Министерство на околната среда и водите показват, че три от наказателните процедури са се намирали на стадий стимулирано мнение, което е последният стадий преди сезирането на Съда на Европейски Съюз. Те са открити още през 2019 година и 2020 година за несъблюдение на условията на три наставления. Това са директивите по отношение на излъчванията от индустрията, оценката на въздействието на някои обществени и частни планове върху околната среда и контрола на заплахите от огромни повреди, които включват рискови субстанции.

Допуснатите нарушавания са отстранени с обнародването през 2022 година в " Държавен вестник " на промени в Закона за запазване на околната среда и на Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда.

Четвъртата закрита наказателна процедура е стартирала през есента на 2022 година за липса на съобщение от страна на България за дълготрайната ѝ тактика за дейности в региона на климата. Дългосрочната тактика за намаляване на изменението на климата до 2050 година на България бе призната с Решение на Министерския съвет от 21 октомври 2022 година, което разреши на България да рапортува пред Европейска комисия осъществяването на своето обвързване.

С решенията си за закриване на тези четири наказателни процедури комисията даде своята оценка, че България е изпълнила отговорностите си и е отстранила позволените нарушавания на правото на Европейски Съюз, споделят още от Министерство на околната среда и водите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР