Европейската комисия (ЕК) ще се опита да увеличи геополитическата тежест

...
Европейската комисия (ЕК) ще се опита да увеличи геополитическата тежест
Коментари Харесай

ЕС предлага план за справяне със санкции от САЩ и Китай

Европейската комисия (ЕК) ще се опита да усили геополитическата тежест на Европейски Съюз, като предложи ново политическо оръжие, което ще му разреши по-лесно да постанова наказания на стопански противници като Китай и даже Съединени американски щати. Брюксел приготвя законопроект, който ще разреши на Европейски Съюз бързо да вкара ответни ограничения против икономическите наказания на трети страни над членовете на съюза, само че среща съпротивата на някои от страните членки, заради терзания, че той може да наруши разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО), да ускори протекционизма и да навреди на комерсиалната система, оповестява Financial Times.

В предлагането, което се чака да бъде утвърдено от Европейска комисия в сряда, се споделя, че инструментът за битка с натиска ще възпре трети страните да подхващат ограничения против страните членки. Новият инструмент ще даде на Брюксел необятни пълномощия да постанова мита и квоти, да лимитира отбраната на интелектуалната благосъстоятелност и даже да изключва страните от финансовите пазари на Европейски Съюз. Планът би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент и от болшинството от страните, преди да влезе в действие.
Съпротивата
Според някои от страните от съюза разпоредбите на СТО ще са по-ефективен инструмент, в сравнение с едностранните дейности. Според дипломати Швеция, Чехия и Естония са сложили под въпрос нуждата от проекта, а Финландия и Италия са скептични към него. Други страни като Германия, Дания и Ирландия чакат да видят крайното предложение, преди да дадат своето утвърждение.

В отговор на консултациите Естония желае " препоръчаният инструмент да бъде напълно в сходство с разпоредбите на СТО ". Комисията следва също по този начин да оцени " опцията за изостряне на комерсиалните разногласия, за предизвикателство на ответни ограничения от страна на комерсиалните ни сътрудници и за нездравословно влияние върху учредената на правила многостранна комерсиална система, в допълнение към общия негативен резултат върху отвореността на Европейски Съюз във връзка с търговията ".
Реклама
В взаимно ревю до Комисията Швеция и Чехия декларират, че всевъзможни ответни ограничения следва да бъдат " последна мярка ". Те също по този начин предизвестяват, че сходни стъпки могат да причинят повече щета, в сравнение с изгода на Европейски Съюз, като обиден личните му предприятия. " Изключително значимо е страните членки да вземат участие пълноценно във вземането на решения ", декларират те.

Япония също по този начин прави обществено несъгласие, като декларира, че инструментът може да наруши разпоредбите на СТО. Съединени американски щати също има опасения, оповестяват дипломати.
Ефект на новия инструмент
Европейска комисия дефинира икономическия напън като " блян към оказване на напън върху съюза или страна членка да направи съответен политически избор посредством използване или опасност за използване на ограничения, засягащи търговията и вложенията ".

Според новия проектозакон Европейска комисия би могла бързо да вземе 12 вероятни контрамерки, в случай че диалозите с другата страна не доведат до разрешаване на казуса. Те включват налагане на мита, възбрана на вноса на химикали, прекъсване на научното съдействие и " налагане на ограничавания за банковото дело, застраховането, достъпа до финансовите пазари на Съюза и други действия, свързани с финансови услуги ". Мерките също по този начин могат да бъдат подхванати против компании или физически лица.
Реклама
Използването на комерсиална, а не на външна политика дава на Брюксел по-голяма независимост на деяние. За да се трансформира в закон, регламентът и всяко деяние, подхванато в сходство с него, се нуждае от квалифицирано болшинство измежду страните, а не от единогласие, което е належащо за инструментите на външната политика.

Властите декларират, че инструментът може да бъде употребена в разногласието сред Китай и Литва, която твърди, че Пекин е блокирал целия импорт поради политиката си във връзка с Тайван. Други образци за обект на контрамерките са протестът на Русия на артикули от Европейски Съюз през 2014 година, откакто Съюзът за наложи наказания поради свалянето на самолета на Malaysia Airlines над Украйна, както и възбраната от страна на Индонезия за импорт на спиртни питиета от Европейски Съюз през 2019 година в отговор на дейностите, които Европейски Съюз е подхванал за справяне с производството на палмово масло, водещо до обезлесяване.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР