Европейската комисия /ЕК/ одобри промяна в регионализацията на страната ни

...
Европейската комисия /ЕК/ одобри промяна в регионализацията на страната ни
Коментари Харесай

ЕК облекчи търговията с живи свине и месо за България

Европейската комисия /ЕК/ утвърди смяна в регионализацията на страната ни във връзка с заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/. До решението се стигна, след като българските управляващи съумяха да убедят останалите държави-членки , че приложените ограниченията за контрол дават мечтаните резултати.

Така с по-облекчен режим на търговия са животновъдните обекти за развъждане на прасета, попадащи в следните обитаеми места по области : Благоевград (Сандански, Струмяни и Петрич), Пловдив (Хисар, Съединение, Марица, Родопи и Пловдив) и Варна (Бяла и Долни Чифлик).

Ограниченията остават единствено за животновъдни обекти в няколко обитаеми места в област Пазарджик (Априлци, Сбор, Цар Асен, Росен, Овчеполци, Гелеменово, Сарая, Юнаците и Величково, Попинци, Левски, Елшица, Памидово, Динката, Щърково, Калугерово, Карабунар и с. Свобода).

След публикуването на изменението, като се изключи гореописаните обитаеми места от област Пазарджик, в останалата част от територията на България ще се ползват ограниченията за ограничаваща зона от част II , с огнища на АЧС при диви прасета, според категоризацията на Европейски Съюз.

Рискът във връзка с АЧС остава висок заради повсеместното разпространяване на болестта в популацията на дивите прасета в Европа , в това число при тези на територията на България.

Необходимо е напъните за очистване на болестта да продължат, като се съблюдават ограниченията за биосигурност, с акцент върху използването на строги ограничения за попречване на директен и индиректен контакт сред домашни и диви прасета . Необходим е и интегриран метод във връзка с популацията на диви прасета в България и прилежащите страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР