Европейската комисия (ЕК) обяви плановете си да инвестира съвместно с

...
Европейската комисия (ЕК) обяви плановете си да инвестира съвместно с
Коментари Харесай

ЕК планира 1 млрд. евро инвестиции в суперкомпютри

Европейската комисия (ЕК) разгласи проектите си да влага взаимно с страните членки в построяването на европейска инфраструктура от суперкомпютри от международна класа.

Суперкомпютрите са нужни за обработката на все по-големи размери от данни и носят изгоди на обществото в доста области — от опазването на здравето и производството на сила от възобновими източници до сигурността на автомобилите и киберсигурността, показват от Европейска комисия в известието си.

Днешната стъпка е от решаващо значение за конкурентоспособността и независимостта на Европейския съюз (ЕС) в региона на учредената на данни стопанска система. Днес европейските учени и индустрията все по-често обработват данни те си отвън Европейски Съюз, защото наличната изчислителна мощ в Европейски Съюз не дава отговор на потребностите им. Тази липса на самостоятелност заплашва неприкосновеността на персоналния живот, отбраната на данни те и комерсиалните секрети, както и собствеността върху данни те, изключително при приложения с сензитивно наличие, разясняват от Брюксел.

Новосъздадена правна и финансираща конструкция — взаимното дружество EuroHPC, ще придобие, построи и внедри в цяла Европа инфраструктура от високопроизводителните изчислителни технологии (HPC). Предприятието ще подкрепя също по този начин стратегия за научни проучвания и нововъведения, която ще създава технологии и машини (хардуер), както и приложения (софтуер) за тези суперкомпютри.
Приносът на Европейски Съюз в EuroHPC ще бъде към 486 млн. евро по настоящата многогодишна финансова рамка, като със същата сума ще се включат и страните членки и асоциираните страни. До 2020 година ще бъдат вложени общо към 1 милиарда евро обществено финансиране, а частните членове на самодейността ще се включат и с непарично присъединяване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР