Европейската комисия е одобрила финансирането на проекта за модернизация на

...
Европейската комисия е одобрила финансирането на проекта за модернизация на
Коментари Харесай

ЕК отпусна 451 млн. евро за модернизация на жп линията от Елин Пелин до Костенец

Европейската комисия е одобрила финансирането на плана за рационализация на жп линията Елин Пелин - Костенец в размер на 451 млн. евро. С отпуснатите средства ще бъдат осъвременени над 51 км железопътни линии и 5 жп гари, попадащи в обсега на трасето.


Предвижда се още да бъдат отстранени всички пресичания на едно равнище сред железопътния превоз, автомобилното придвижване и пасажерите. Съобщенето е на пресцентра на Министерството на превоза, осведомителните техногии и известията.

Това е най-мащабният железопътен план в Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура ", защото трасето минава през комплициран планински терен. За да бъдат реализирани плановите скорости от 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните ще бъдат построени над 20 км тунели, най-дългият, от които е 6 км. Предвидено е още строителството на над 23 моста и виадукти с обща дължина на оборудванията почти 3 км.

Участъкът е част от железопътния кулоар Ориент/Източно-Средиземноморски, който минава през страната. С реализацията на плана се обезпечава съвременен железопътен превоз и бърза жп връзка за 53 000 поданици, живеещи сред Елин Пелин и Костенец.

Изграждането на трасето е разграничено на 3 сектора - Елин Пелин - Вакарел, Вакарел - Ихтиман и Ихтиман - Костенец. Крайният период за привършване на строителните действия е 2023 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР