Европейската комисия днес призова България да изпълнява задълженията си, произтичащи

...
Европейската комисия днес призова България да изпълнява задълженията си, произтичащи
Коментари Харесай

МОСВ към ЕК: България работи за изпълнение на препоръките на комисията във връзка с националната морска стратегия

Европейската комисия през днешния ден прикани България да извършва отговорностите си, произлизащи от Директивата за местообитанията.

За пропуски при използването на Директивата за местообитанията Комисията започва наказателни процедури и против Румъния и Испания, а за Ирландия Комисията взе решение да сезира Съда на Европейски Съюз. Според Европейска комисия макар че през 2007 година България е определила предпазените зони, към момента за 207 зони за местообитанията няма издадени финални актове за оповестяване. За предпазените зони за местообитанията не са избрани характерни цели и ограничения за запазване на местообитанията и типове в тях.

Европейска комисия предава България на Съда на Европейски Съюз поради националната морска тактика

Процесът на оповестяване на зоните и установяване на задоволително подробни характерни цели и ограничения на запазване във всички страни от Европейски Съюз, в това число и в Българияq е доста занимателен. Поради тези аргументи Европейска комисия е стартирала наказателни процедури против 12 държави-членки, а другите 15 страни са в предупредителна фаза. Отделно се твърди, че България погрешно е транспонирала член 6, параграф 1 от Директивата за местообитанията в националното си законодателство.

За превъзмогване на разпознатите недостатъци от Европейска комисия, още при стартирането на наказателната процедура през януари 2019 година, е квалифициран план на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното многообразие, който все още се намира в Народното събрание. Министерство на околната среда и водите продължава своите старания за приемане на законодателните промениq планувани с плана на ЗИД на Закон за биологичното разнообразие. Продължава и процесът по издаване на заповеди за предпазените зони за местообитанията. За две от предпазените зони, посочени от Комисията, заповедите към този момент са издадени и обнародвани в Дъждовни води, за други 27 заповеди публичното разискване завърши и следва тяхното издаване.

Министър Димитров направи първа копка на компостираща апаратура за зелени боклуци в Карлово

С днешното решение Европейска комисия гласоподава и напредване към правосъдна фаза на страната ни за недокладване в период на данни за морската околна среда. Задължението е обвързвано с набиране на данни за морската среда по разнообразни индикатори. Във връзка с това все още са събрани данни за по-голямата част от тези индикатори. Това е направено посредством осъществяване на няколко плана, финансирани по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 година В рамките на сегашния програмен интервал по механизма (2014-2021 г.) стратегия Опазване на околната среда и климатични промени, посредством предефиниран план, се набират данни за останалите индикатори. Допълнителни данни се събират и от Българска академия на науките и в границите на годишните съглашения, които институтът има с Министерство на околната среда и водите за мониторинг на морски води.

Комисията насочва и рекомендации към България, Унгария и Финландия да подобрят националните си законодателства във връзка с предварителните защити от повреди според Севезо директивата. Според Европейска комисия някои механически разпореждания са погрешно отразени в националното ни законодателство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР